Đavolji most na istoku Njemačke: U čemu je tajna kruga u vodi?

Đavolji most na istoku Njemačke: U čemu je tajna kruga u vodi?

Rakotzbrücke se nalazi u njemačkom parku koji je zbog svojih ljepota i brojnih biljnih vrsta zaštitio i UNESCO…

Rakotzbrücke ili Vražji most na istoku Njemačke izgrađen je tako da se zahvaljujući refleksiji u vodi vidi puni krug. Ime duguje praznovjerju iz prošlosti jer se za mostove koji djeluju kao da se opiru gravitaciji vjerovalo da ih može sagraditi jedino demon. Prema narodnim pričama, takvi su mostovi nastali i kao savez s natprirodnim bićima koja bi zauzvrat tražila dušu ili dijete onoga ko se odluči na izgradnju.

 

 

 

 

Rakotzbrücke je izgrađen od kamena koji je stigao iz udaljenih kamenoloma u njemačkim planinama pa je jedna od zanimljivosti i ta što nisu korišteni lokalni materijali.

Most u Kromlau omiljeni je motiv svim fotografima koji prošetaju parkom, ali hodanje je po njemu zabranjeno kako bi se očuvao. Osim samog mosta i ostatak parka vrijedi vidjeti. Zbog prekrasne prirode te brojnih biljnih vrsta zaštitio ga je UNESCO.

 

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2019/01/djavolji-most-4-1.jpg

 

Oni koji su vidjeli most kažu da ga je najbolje posjetiti u jesen kada zbog spoja šarenog lišća i maglice koja se izdiže iznad vode djeluje nadrealno. Promatranje mosta je dopušteno, ali prelazak je strogo zabranjen; od prošle godine se renovira.

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »