Da li zeleni čaj zaista “skida” kilograme?

Da li zeleni čaj zaista “skida” kilograme?

 

 

 

Antioksidansi u zelenom čaju po nazivu katehini mogu vam pomoći u ubrzavanju metabolizma i sagorijevanju kalorija. Iako preveliki unos katehina (vrsta polifenola) može naštetiti organizmu, doze ne veće od 500 mg dnevno imaju pozitivan učinak. Postoji mnogo napitaka za koje tvrde da pomažu u gubljenju kilograma, ali je vjerojatno od svih njih najučinkovitija jedna šoljica zelenog čaja dnevno.

 

 

Zeleni čaj, koji se proizvodi od lišća čudesne biljke Camellia sinensis (Theaceae) koja originalno potiče iz Kine, poznat je još od dinastije Tang u 7. stoljeću. Budući da se listovi čupaju i kuhaju odmah, zadržavaju vrlo visoku razinu polifenola i antioksidansa. Šta to znači za vaš struk? Mnogo toga. “Istraživanja sugeriraju da antioksidansi u zelenom čaju mogu smanjiti apetit i pomoći u građenju zdravijeg metabolizma”, kaže Josh Axe, osnivač kompanije Ancient Nutrition (Drevna prehrana). Super jaki sastojak u čaju je katehin po nazivu EGCG za koji se vjeruje da ubrzava metabolizam i pomaže u sagorijevanju kalorija.

Evo nekoliko razloga zašto nauka smatra ovaj čaj toliko dobrim:

 

 

 

Sadrži i katehine i kofein

Katehin EGCG i kofein iz zelenog čaja zajedno rade na boljem gubljenju kilograma i održavanju težine, tvrdi jedno veliko istraživanje.

 

 

 

Može pomoći u gubljenju sala na trbuhu

Prema jednom kineskom istraživanju, ispitanici koji su pili čaj s visokim dozama katehina dva puta dnevno primijetili su smanjenje naslaga sala na trbuhu uz prosječan gubitak od 1,9 cm u obujmu struka i 1,2 kg tjelesne težine.

 

 

 

Ubrzava metabolizam

Iako o ovom pitanju postoje dvojaka mišljenja, neka istraživanja sugeriraju da katehini u zelenom čaju pomažu u ubrzavanju sagorijevanja kalorija u vašem tijelu.

Naravno, sve napisano ne znači da možete jesti kad god želite pa to magično poništiti šalicom zelenog čaja. Pojednostavljeno, zeleni čaj samo je još jedan od alata koji možete koristiti da biste postigli željenu tjelesnu težinu, naravno uz zdravu prehranu i redovito vježbanje. Ono što je možda najvažnija uloga zelenog čaja u procesu gubljenja kilograma je zamjena drugih pića njime, kaže dr. Axe. “Kada pijete nezaslađeni zeleni čaj umjesto gaziranih sokova, kafa s okusima, sokova s velikim udjelom šećera i ostalih sličnih napitaka, smanjujete stotine kalorija po danu.”

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »