CVEKLA SE KAO LIJEK KORISTI VIŠE OD 2.000 GODINA – Tjera razne bolesti

CVEKLA SE KAO LIJEK KORISTI VIŠE OD 2.000 GODINA – Tjera razne bolesti

 

 

 

 

Cvekla je narodni, prirodni antianemik, antibakterik, antikarcinom, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bogata je vitaminima i mineralima, sadrži visok procenat gvožđa, a naročito je bogata bjelančevinama, mastima i ugljenim hidratima.

 

 

 

 

 

Snižava krvni pritisak

Cvekla je bogata nitratima koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid što opušta i širi krvne sudove, a ova poboljšana cirkulacija snižava pritisak.

Prema jednoj studiji samo čaša soka od cvekle dnevno uspješno snižava krvni pritisak.

 

 

 

 

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Sadrži puno alkaloida betaina i folata iz vitamina B koji udruženi snižavaju holesterol u krvi. Stoga, može biti odlična prevencija kod bolesti srca i krvnih sudova.

Profesionalni sportisti se kunu u moći ovog skromnog korjena. Zašto? Nitrati koje sadrži daju snagu tijelu i izdržljivost.

Studije sa sportistima su potvrdile te pozitivne efekte. Potrebno je samo da pojedemo 3 do 5 gomolja cvekle dnevno (ili je popijemo kao sok, supu) prije sportskih napora kako bi rezultat bio bolji. Inače, nivo nitrata u tijelu najviša je 2 do 3 sata poslije konzumiranja cvekle.

 

 

 

 

 

Poboljšava funkciju mozga

Dušikov oksid, kao što smo rekli, opušta i širi krvne sudove, a sposobnost tijela da ih samo proizvede opada. Uporedo se smanjuje izmjena materije i nervna aktivnost u mozgu. Cvekla je tu dođe kao pogonsko gorivo.

Studija iz 2010. je pokazala da su ljudi koji su dva dana bili na ishrani bogatoj nitratima bili bolje koncentrisani, organizovani i preciznije obavljali zadatke od onih koji su konzumirali malo nitrata.

 

 

 

 

Svakodnevno konzumiranje cvekle sprječava nakupljanje masnoća u jetri. I to je zasluga betaina kojeg osim u cvekli možemo da pronađemo jedino još u spanaću i kvinoji. Jetra se čak može smanjiti zahvaljujući unosu betaina.

 

 

 

 

 

Pomaže kod hroničnih bolesti

Cvekla je bogata betalainima, vrstom antioksidansa koji se, kažu naučnici, uspješno bore protiv slobodnih radikala, sprječavajući upale u tijelu i hronične bolesti. Odlična je i protiv gojaznosti, pa čak i raka.

 

 

 

 

 

Dobra je za probavu

Za poboljšanje probave potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima – poput cvekle. Čaša soka od cvekle smanjuje rizik od konstipacije, hemoroida i divertikulitisa, a betain pomaže i kod probavljanja hrane u želucu.

 7,447 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »