ČUVAJTE SVOJE SRCE: OVO SU ZNAKOVI KOJI POKAZUJU DA VAM TREBA PREGLED

ČUVAJTE SVOJE SRCE:  OVO SU ZNAKOVI KOJI POKAZUJU DA VAM TREBA PREGLED

 

 

 

 

 

Pritisak u grudima i osjećaj tjeskobe nisu sami po sebi neobična reakcija na stresne situacije, ali ako osjećate da je taj pritisak sve jači i češći, moguće je da vam je srce oslabljeno

 

 

 

 

 

 

Uvođenjem zdravih životnih navika može se izbjeći veliki procenat prijevremenih smrti od srčanih bolesti i moždanog udara. Ali, šta ako već osjećate simptome koji su vam sumnjivi? Postoje razni signali kojima vam srce ‘javlja’ da mu možda treba stručna pomoć, piše Ordinacija.hr.

 

 

 

 

 

Bol u grudima i zadihanost zbog napora

Ako osjećate bol u grudima ili ste pretjerano zadihani nakon svakog penjanja stepenicama, opišite simptome svom ljekaru. Moguće je da srce ne radi punom snagom ili da osjećate prve simptome problema sa srcem i krvnim sudovima. Ako ih rano otkrijete, povećavate šanse za uspješno liječenje i poboljšanje zdravlja.

 

 

 

 

 

Stezanje u grudima u stresnim situacijama

Pritisak u grudima i osjećaj tjeskobe nisu sami po sebi neobična reakcija na stresne situacije, ali ako osjećate da je taj pritisak sve jači i češći, moguće je da vam je srce oslabljeno. Osim toga, ako ste često u takvim situacijama, rIskirate bolesti srca i krvnih sudova. Zato pregledom kod kardiologa utvrdite opšte zdravlje srca i liječenje u slučaju da su se pojavila određena oštećenja.

 

 

 

 

 

U porodici imate srčane bolesnike

Ako je neko u vašoj porodici imao kardiovaskularnih problema, srčani udar ili je umro od posljedica srčanog udara, preporuka je da na redovne preglede krenete najkasnije od 40. godine života. Ako ste sklonost obolijevanju srca i krvnih sudova naslijedili, dobro je pravovremeno uočavati promjene i spriječiti oboljenja.

 

 

 

 

 

Dugotrajni umor, malaksalost i oticanje nogu

Ako osjećate dugotrajni snažni umor, koji je češći simptom kod žena, moguće je da srčani mišić slabije radi pa je zbog toga niži i nivo kiseonika u krvi. Upravo nedostatak kiseonika i smanjeni protok krvi mogu izazvati oticanje nogu, hladna stopala i hladne ruke. Svakako se javite ljekaru.

 

 

 

 

 

Imate povišeni pritisak ili šećernu bolest

Ako su vam ranije dijagnostifikovani šećerna bolest ili povišeni krvni pritisak, ne zanemarujte već propisane savjete o zdravim navikama i ljekove. Dijabetičari će pregled perifernih arterija ponavljati redovno, ali u pedesetim godinama je i bez dijagnoze ‘šećera’ dobro otići na pregled perifernih krvnih sudova.

 

 

 

 

 

Osjećate neobične promjene u otkucajima srca

Ako osjećate novonastalu srčanu aritmiju, najčešće u obliku ubrzanog ili usporenog rada srca, javite se na kardiološki pregled. Postoje aritmije koje su bezopasne i privremene, ali potrebno je obaviti pregled kako bi se spriječile ozbiljnije komplikacije.

 

 

 

 

 

Preventivni pregled poželjan već u 30-ima

U današnjem užurbanom načinu života, godine ne moraju biti ključni faktor u obolijevanju srca. Zbog toga je poželjno na preventivne preglede otići već u 30-ima, eventualno 40-ima. Tako se može utvrditi postoji li kod pacijenta povišeni krvni pririsak odnosno ishemijska bolest srca i početi terapija ako je potrebna.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »