ČUVAJTE SE: PRESLANA HRANA JE OTROV ZA SRCE I MOZAK

ČUVAJTE SE: PRESLANA HRANA JE OTROV ZA SRCE I MOZAK

 

 

 

Naučnici su ustanovili da preslana hrana čak dovodi do demencije. Koliko je dozvoljeno dnevno uzimati soli u hrani?

 

 

Slikovni rezultat za SOL

 

 

Nije novost da je suviše soli loše po zdravlje, ali novo istraživanje pokazalo je da je ishrana koja sadrži vrlo mnogo soli može da ima i poneki neočekivani štetan efekat po zdravlje, ne računajući probleme sa srcem i povišen krvni pritisak.

U studiji objavljenoj u stručnom časopisu Nature Neuroscience navodi se da su miševi na “superslanoj” ishrani pokazali znakove značajnog opadanja mentalnih uopšte, i naročito kognitivnih sposobnosti, zbog toga što im je mozak slabije prokrvljen. Nakon određenog perioda tokom kojeg im je davana jako slana hrana, miševi su izgubili većinu svojih naučenih vještina, koje su zahtijevale rješavanje određenih problema. Čak su prestali da reaguju na uobičajeni način i na dodirivanje brkova.

Ove promjene u radu mozga pojavljivale su se čak i u situacijama kada ishrana sa previše soli nije podizala njihov krvni pritisak. To sugeriše da slana hrana na organizam utiče na načine koji nadilaze ove do sada poznate, koji se tiču vaskularnog zdravlja.

  • Mozak je primarna ‘meta’ tih štetnih efekata soli –  navodi se u studiji.
  •  Primijetili smo da su miševi hranjeni namirnicama sa visokim sadržajem soli pokazali značajno opadanje cerebralnih funkcija, što je naročito primjetno na kognitivnim sposobnostima.

Tokom istraživanja, naučnici su miševima davali između osam i 16 puta više soli nego što je uobičajeno, u količini koja je opisana kao “viša krajnost spektra uobičajenog konzumiranja soli kod ljudi”. Ovo je dovelo do smanjene cirkulacije u korteksu i hipokampusu, dvjema važnim regijama mozga koje su zadužene za pamćenje i učenje.

  • Nakon tri mjeseca takve ishrane, miševi su postali dementni –  izjavio je dr Kostantino Jadekola, sa Kornel univerziteta u Njujorku za ABC News.
  • Miševi su veoma radoznali, i vole da istražuju nove stvari, ali tokom vremena, zbog ovakve ishrane izgubili su sposobnost da uopšte primjećuju nove objekte.

 

 

 

Ovo je prilično čudno, jer kod miševa nije registrovan povišen krvni pritisak, navodi se u studiji.

Naučnici kažu da imaju sasvim dovoljno razloga da vjeruju da se potpuno isti efekat dešava i kod ljudi, prenosi Aura.

Sve u svemu, ograničite svoj dnevni unos soli na manje od 2,3 grama. (Nature Neuroscience)

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »