NAPITAK KOJI ŠTITI SRCE: Jedna do tri šoljice dnevno je dovoljno

NAPITAK KOJI ŠTITI SRCE: Jedna do tri šoljice dnevno je dovoljno

O dobrobitima zelenog i crnog čaja već ste puno puta mogli pročitati. Budući da se zeleni čaj ubraja u najmanje obrađivane čajeve, zadržava svoje vrijedne zdravstvene pogodnosti, kao što su izuzetno veoma visoke razine antioksidansa i korisnih polifenola. Zbog toga se smatra svojevrsnim “čarobnim napitkom” koji pomaže u različitim stanjima, a preporučuje se redovna konzumacija u manjim količinama. Zeleni čaj odličan je izvor katehina koji potiču sagorijevanje masnih stanica zbog čega se on osobama koje imaju problema s mršavljenjem ili održavanjem zdrave tjelesne mase preporučuje kao zamjena za kavu ili sok.

 

 

Prema studiji iz 2016., osobe koje svakodnevno piju šalicu čaja imaju 35 posto manji rizik da dobiju srčani udar ili neko drugo kardiovaskularno oboljenje tijekom života.

Stručnjaci iz Bolnice Johns Hopkins (Baltimore, Maryland, SAD) otkrili su da čaj može zaštititi srce, a dovoljna je samo jedna šalica zelenog ili crnog čaja dnevno.

 

 

 

Ispitivali su 600 zdravih muškaraca i žena koji u svojoj povijesti bolesti nisu imali srčana oboljenja. Pratili su tko je od njih imao srčani udar, moždani udar, bolove u grudima ili druge bolesti srca. Također, u razdoblju od pet godina, mjerili su naslage kalcija u krvnim žilama dobrovoljaca uspoređujući ih s prethodnim rezultatima.

Rezultati su pokazali da su osobe koje piju jednu do tri šalice čaja dnevno, imale 35 posto manje rizika za razvoj srčanih oboljenja nego drugi volonteri. Također su imali manje naslaga kalcija u arterijama.

 

 

 

Iako istraživanje nije potpuno stručnjaci su uspostavili direktnu vezu između konzumacije čaja i odsutnosti bolesti srca. Smatraju da su razlog flavonoidi u čaju (antioksidansi koji štite od srčanih oboljenja).

Iako šalica čaja zacijelo nije dovoljna da zaštiti vaše srce od bolesti, u svakom slučaju mogla bi biti korisna.

 

 

 

 

dnevno.hr

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »