ČAJ OD OVE BILJKE ČISTI DISAJNE PUTEVE I SINUSE, ČUVA ŽELUDAC, SPRJEČAVA SRČANE PROBLEME, A UZ TO JE I JAK ANTIBIOTIK

ČAJ OD OVE BILJKE ČISTI DISAJNE PUTEVE I SINUSE, ČUVA ŽELUDAC, SPRJEČAVA SRČANE PROBLEME, A UZ TO JE I JAK ANTIBIOTIK

 

 

Origano ima izuzetnu ljekovitost, što nam je manje poznato jer ga uglanom smatramo kao začin i to najčešće u italijanskoj tj. maditeranskoj tradicionalnoj kuhinji (koristi se kao svjež ili suhi začin). Ljekovito svojstvo imaju i cvjetovi i listovi ove biljke.

 

 

 

Stoga, pored kuhinjske namjene origano ima primjenu i u aromaterapiji, medicini, pa čak i u kozmetičke svrhe. Ipak, danas ćemo pričati o dobrobitima i konzumaciji čaja od origana

 

 

 

 

 

 

 

Ovaj čaj bogat jevitamina C, K, A gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, cinkom, bakrom, fenolnim kiselinama, omega-3 masne kiseline, flavanoidima itd. Čaj od origana ima široki spektar dobrobiti po organizam i to najviše po pitanju probavnog sistema i disajnih organa. Pošto čaj od origana obnavlja crijevnu floru pomoći će vam i kod poremećaja probavnog trakta, kod problema sa želucem i crijevima, kod gasova, nadustosti stomaka, grčeva, dijareje, a pomoći će i za bolji rad jetre, štiti od dijabetisa a popravit će i apetit. Pošto ima izuzetna antibakterijska svojstva pokazao se da odlično eleminisat će niz bakterija, kao što su ešerihija koli, stafilokoke, salmonela, a i protiv gljivaca se dobro pokazao, kao što je na primjer kandida koja se pojavljuje u crijevima. Naučno je dokazano da je origano jak prirodni antiseptik i antibiotik, stoga efikasno uništava viruse i bakterije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao što smo pomenuli, dobar je i za disajne organe, pa tako, čaj od origana kod organa za disanja će pomoći protiv asmatičnih napada, bronhitisa, upala grla, prehlada, gripe i ublažit će kašalj. Pomoći će I kod smanjenja opasnosti od srčanih oboljenja i artritisa. Odličan je i protiv nesanice, a pošto je prirodni analgetik dobar je i protiv glavobolje, umanjuje grčeve mišića, bolne zglobove, bolove u leđima (krstima), dobro djeluje na nervni sistem, održava tjelesnu težinu, a djelotvoran je i kod ekscema. Pošto da sadrži u sebi flavonoide, polifenole i antocijanine, redovitom konzumacijom čaja od origana možete zaštititi organizam od raka tj. tumora. Dakle, iako jača imunitet on čak podiže i kompletan nivo energije u organizmu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovaj čaj jedino se ne preporučuje kod onih koji su alergični na origano, kao i kod žena koje su trudne ili kod porodilja koje doje.

Recepti za pripremu čaja od origana:

KLASIČAN ČAJ OD ORIGANA (na 2 načina): Preliti kašičicu čaja origana sa dva decilitra ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji od deset do petnaest minuta. Potom, procijediti i piti do tri puta dnevno čaj od organa i to svaki put svježe pripremljen čaj, po jednu šolju i to prije obroka. Također, možete klasičan čaj od origana pripremiti i na ovaj način: kafene kašičice svježih listova origana dodajte u 2,50 dl ključale vode I tako kuhajte čj oko petnaest minuta na laganoj vatri. Nakon toga, procijedite čaj i zasladite ako je čaj dobio tamnu boju.

 

 

 

 

 

 

 

 

ČAJ OD ORIGANA PROTIV UPALE SINUSA I GRLA: Preliti po supenu kašiku majčine dušice i čaja od origana sa pola litra ključale vode i kuhati par minuta.

Potom skloniti sa vatre, prekriti se preko glave sa peškirom (krpom) i inhalirati najmanje desetak minuta.

 

 

 

 

 

hayat.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »