BUGOJANCI PIJU KANCEROGENU VODU, TVRDI VIJEĆNIK DR SALIH TERZIĆ

BUGOJANCI PIJU KANCEROGENU VODU, TVRDI VIJEĆNIK DR SALIH TERZIĆ

Na 14. sjednici Općinskog vijeća Bugojno smo tokom izvještaja mogli čuti razne činjenice koje građani Bugojna ne znaju. Između ostalog kada je bio izvještaj Vodovoda i kanalizacije na dnevnom redu, vijećnik dr. Salih Terzić je iznio šokantne tvrdnje kazavši:

 

 

– Istakao bih jedan veliki problem o kojem nažalost niko ne govori, a to je problem vodovoda. Ovaj grad je imao u biti 4 vode, 4 puta je izgradio vodovodnu mrežu za vrijeme Austro-ugarske, to je bio Studenac, vodovod Vrpeć, vodovod Resnik i vodovod Kruščica. Oprilike svakih 25-30 godina dođe do značajnih promjena na glavnim vodovodima. Vodovod koji mi koristimo je azbestni, to je tada u vrijeme izgradnje bio zlatni standard, sada ovaj isti azbestni vodovod je dokazano kancerogen. Ja znam da ovo nije ni mjesto ni vrijeme da govorimo o uzrocima povećanog broja osoba oboljelih od kancera u Bugojnu ali smatram nužnim da se ovaj projekat pod hitno uvrsti u rad načelnika Općinskog vijeća, građana i Općine Bugojno. Mi pijemo ovu vodu, naša djeca piju ovu vodu i niko o tome ne govori.

 

 

 

Direktor Vodovoda i kanalizacije Husref Duraković se osvrnuo na problem vode koju pijemo:

– Sa Kruščice se snadbijeva 85% građana Bugojna. Metar cijevi PHD košta 343 KM a nama treba 16 kilometara ako bismo obnavljali Kruščicu. Kad bi to sve uradili ponovo nam ostaje problem mašinskog mosta. Sada je u ovim poplavama nivo vode bio oko 40cm ispod glavne vodovodne cijevi i plus klizište koje se desilo 2002. godine na rasteretnoj komori Vrbanja je preduzeće bilo obavezno platiti 24.000 KM štete, to klizište je i danas aktivno samo je pitanje kada će se pokrenuti ponovo. U onoj godini kad je pravljen vodovod Bugojno tad su ljudi skontali da je to područje gore podložno klizištu i gore je trebao biti još jedan duplo veći bazen nego što je trenutno. Odustali su od toga i mislili su ga praviti na lokalitetu Golog Brda, zbog čega nisu ne znam, ali mislim da rekonstrukcija ovog vodovoda od Kruščice na ovamo treba izbjegavati. Ja sam upoznat da u Općini ima projekat od 2005. godine, vodosnadbijevanje sa lokaliteta Okašnica, komplet projekat urađen, mislim da bi rezervar trebao biti na Gorici. U tom pravcu treba ići i u pravcu Husića vrela. Kruščicu treba polako zaobilaziti jer samo je pitanje dana.

 

 

Dakle, potrebno je 5 miliona i 488 000 da se zamjeni 16 kilometara cijevi od izvorišta Kruščica do Bugojna, prenosi Bugojno-danas.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »