Brzi pregled može predvidjeti demenciju godinama prije pojave simptoma

Brzi pregled može predvidjeti demenciju godinama prije pojave simptoma

SAMO pet minuta je dovoljno da saznate imate li rizik od razvoja demencije deset godina prije pojave simptoma.

Kratki pregled analizira brzinu protoka krvi u žilama u vratu i može predvidjeti pad kognitivnih funkcija, kaže Scott Chiesa s londonskog sveučilišta koji je s kolegama proveo istraživanje.

Znanstvenici su 2002. koristeći ultrazvučni aparat provjerili zdravlje krvnih žila u vratu 3000 osoba, a potom ih pažljivo motrili narednih 15 godina fokusirajući se na pamćenje i sposobnost rješavanja problema.

 

 

 

 

 

Otkrili su da su osobe s intenzivnijim protokom krvi na početku istraživanja imale 50 posto veće šanse od ubrzanog pada kognitivnih funkcija u narednom desetljeću života u odnosu na druge sudionike.

“Povišeni valovi kompresije karotidne arterije u srednjoj i kasnijoj životnoj dobi povezani su s bržom stopom kognitivnog pada”, napisali su znanstvenici u svojoj studiji o kojoj piše portal The Inquisitr.

Pojasnili su kako intenzivniji protok krvi znači i veću mogućnost smanjenja kognitivne funkcije jer snaga kojom krv dolazi u mozak može prouzročiti štetu na mreži krvnih žila u mozgu.

“Protok može biti intenzivniji pod utjecajima životnog stila poput uporabe droga i loše prehrane”, kažu.

 

 

 

Pad kognitivnih funkcija je jedan od najčešćih prvih znakova demencije, ali ne moraju se razviti kod svih koji osjete takav problem. Zdrav način života koji uključuje pravilnu prehranu, redovitu tjelovježbu, kontrolu kolesterola i šećera u krvi te nepušenje, može pomoći u smanjenju neuroloških problema.

 

 

 

“Zdravo srce i zdrav krvni tlak povezuju se s nižim rizikom od razvoja demencije”, izjavio je za CNN Carol Routledge, ravnatelj Istraživačkog centra za Alzheimerovu bolest u Velikoj Britaniji.

“Demencija je posljedica oštećenja koja nastaju desetljećima i kad je ljudima dijagnosticirana teško je bilo što učiniti”, dodao je Chiesa.

 

 

 

 

index fit

 2,252 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »