BOLOVI U STOMAKU KOJE NE SMIJETE IGNORISATI

BOLOVI U STOMAKU KOJE NE SMIJETE IGNORISATI

Bol u stomaku može biti bezopasan i prolazan, ali ponekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od kojih neka mogu ugroziti život. Za vas smo izdvojili 9 tipova bola u stomaku koje ne smijete ignorisati i ako ih  prepoznajete, morate se obratiti ljekaru.

1. Jak bol pod desnim rebrom

Jak bol pod desnim rebrom nakon konzumiranja masne hrane, može ukazivati na bol u žuči, koji izaziva kamen oformljen od žučnog kamenca. Tom zdravstvenom problemu najpodložnije su žene u 40-im  godinama, naročito one gojaznije. Bol se nakon jela širi u desno rame, a može biti praćen povraćanjem i drhtavicom. Ukoliko osjećate ovakav bol, potrebno je da se odmah javite ljekaru, jer se može raditi o ozbiljnoj upali žuči.

 

2. Grčevi u stomaku uzrokovani opstipacijom

Grčevi u stomaku obično se javljaju kao posljedica zatvora, moguća je popratna naduvenost  i konstantno smjenjivanje opstipacije i dijareje. Sve ovo su simptomi sindroma iritabilnog crijeva, odnosno poremećaja u ritmu stolice. Češće se javlja kod mlađih žena, ali se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Ovo stanje se dodatno pogoršava, a ponekad i javlja usljed prevelikog stresa. Ugrožava vaš životni ritam i zahtijeva konsultovanje sa doktorom prilikom liječenja, piše Ljepota&zdravlje.

 

3. Bol u gornjem abdomenu

Tup ili probadajući bol koji se ponavlja ili osjećaj pritiska u gornjem abdomenu odmah ispod rebara može upućivati na probleme sa srcem. Posebno treba obratiti pažnju na popratne simptome, kao što su otežano disanje, preznojavanje, pad pritiska i pulsa. Može se raditi o infarktu srca,  što zahtijeva poziv hitne pomoći.

 

 

4. Jak akutan bol u donjem desnom dijelu abdomena

Iznenadna bol u donjem desnom dijelu stomaka, uz povišenu temperaturu može signalizirati na upalu slijepog crijeva. Bol se obično javlja u predjelu oko pupka, a zatim se postepeno širi.

 

5. Tup bol u abdomenu, praćen mučninom i podrigivanjem

Kod starijih osoba ovakav bol može upućivati na srčani udar, što zahtijeva hitnu posjetu ljekaru.

 

 

6. Iznenadan i jak bol u želucu

Kada se bol u srednjem abdomenu javi iznenada pogotovo kod osoba koje imaju čir na želucu, to može upućivati na krvarenje, što se prvo vidi kao crna stolica. Ukoliko čir na želucu pukne, potrebna je hitna hirurška intervencija.

 

 

7. Bol u  donjem  dijelu stomaka, kod žena

Iznenadni bol u donjem dijelu abdomena kod žena može ukazivati na pucanje ciste na jajnicima u toku menstrualnog ciklusa, ili na  rotaciju jajnika  i dijela jajovoda, što je urgentno stanje i  ljekarska intervencija je neophodna.

 

 

8. Probadajući bol u donjem abdomenu

Probadajući bol u  donjem abdomenu praćen povišenom temperaturom, mučninom i povraćanjem može ukazivati na upalu bubrega. Ovaj bol je jedan od jačih  i praćen je učestalim mokrenjem,  nelagodnim mokrenjem, a ponekad i krvarenjem.

 

 

9. Bol u donjem lijevom dijelu stomaka koji se pogoršava kad se pomjerate

Bol u donjoj lijevoj strani stomaka obično je znak neredovne stolice, može dakle biti signal za upalu sluzokože džepova u kojima se može zadržati stolica. Ovakvu upalu prati i visoka temperatura.

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »