BILJKA KOJA ŠTITI OD RAKA: OVO JE NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU, UVIJEK GA JEDITE SVJEŽE

BILJKA KOJA ŠTITI OD RAKA: OVO JE NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU, UVIJEK GA JEDITE SVJEŽE

 

 

 

 

Aronija je bobičasto voće, koje liči na borovnicu, a naziv sibirska dobila je iz dva razloga. Prvi je taj što je iz Sjeverne Amerike, gdje joj je i postojbina, najranije dospjela u Sibir a drugi zbog toga što je otporna na veoma niske temperature.

 

 

 

Sibirska aronija dobro podnosi hladnu zimu i mraz do -45°C. Raste u obliku grma i ukoliko ima dovoljno prostora moze dostići visinu od oko 2 metra.

 

 

 

 

KAKO ARONIJA DELUJE NA VAŠ ORGANIZAM

Prema najnovijim naučnim istraživanjima, od svih vrsta voća, aronija ima najveću koncentraciju antioksidanata koji su neophodni u borbi protiv raznih bolesti.

 

 

 

 

Također, ovo bobičasto voće puno je flavonoida koji pomažu vašem tijelu da se bori protiv alergija, virusa i kancerogenih elemenata, a dokazano je da aronija spriječava i upale urinarnog trakta.

Sibirska aronija spriječava formiranje slobodnih radikala u krvotoku, pa samim tim poboljšava cirkulaciju i spriječava bolesti kao što je dijabetes i različite kardio-vaskularne bolesti, a oni koji pate od visokog krvnog pritiska trebalo bi u svoju ishranu da uvedu i aroniju. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da aronija može da pomogne učenicima i studentima s obzirom da poboljšava memoriju.

 

 

 

 

 

 

 

 

Posebno se ističe njen blagotvoran uticaj na zuč i jetru jer pročišćava i omogućava pravilniji rad ovih organa.

Važno je i reći da aronija reguliše pravilan rad i izlučivanje hormona štitne žlezde, kao i da reguliše rad pankreasa pa može biti korisna u lečenju dijabetesa.

Aronija još i podstiče zarastanje rana, usporava starenje organizma i kože, spriječava nastanak bora, štiti od UV zračenja.

 

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »