Arheolozi iskopali davno izgubljen grad iz doba Trojanskog rata

Arheolozi iskopali davno izgubljen grad iz doba Trojanskog rata

Grčki arheolozi vjeruju da su iskopali Teneu, davno izgubljeni grad iz doba Trojanskog rata, piše britanski BBC.

Tenea je drevni grad u Grčkoj. Smatra se da je osnovan neposredno nakon Trojanskog rata i da su ga podigli trojanski zarobljenici kojima je Agamemnon dozvolio da sagrade vlastiti grad.

 

 

 

Do sada nisu znali gdje se tačno nalazi

Arheolozi su samo pretpostavljali gdje bi se mogla nalaziti lokacija drevnog grada, ali nisu imali nikakvih materijalnih dokaza koji bi to mogli potvrdili. Do sada.

Osim što su na lokalitetu pronašli kuće, nakit, kovanice i grobna mjesta, naučnici su datiranjem utvrdili da su nalazi stari više od 2000 godina tj. da su iz 4. stoljeća stare ere.

Mada su s ekshumacijama u okolini sela Čiliomodi krenuli još 2013. godine, tek su tokom radova u septembru i oktobru ove godine naišli na prve konkretne dokaze koji potvrđuju da se vjerojatno radi o drevnom gradu Tenei.

 

 

 

Kovanice namijenjene za zagrobni život

Arheolozi su tada iskopali pažljivo izgrađene zidove te podove od gline, kamena i mramora. Otkriveno je oko 200 rijetkih kovanica, uključujući i one koje su bile namijenjene za putovanje u zagrobni život.

Pronađeno je sedam grobnica, uključujući jednu u kojoj su bila tijela žene i djeteta. U grobnicama su pronađene vaze i raznovrstan nakit.

Arheologinja Elena Korka smatra kako otkrića sugeriraju da su građani Tenee bili “iznimno bogati”.

 

 

 

Razmišljali su na svoj način

– Grad je imao osebujnu grnčariju na kojoj se primjećuje utjecaj s Istoka. Stanovnici Tenee očigledno su održavali kontakte s Istokom i Zapadom. Razmišljali su na svoj način i, u nekoj određenoj mjeri, kreirali vlastitu politiku – rekla je arheologinja i objasnila kako je grad bio smješten na ključnoj trgovinskoj ruti između tadašnjih utjecajnih gradova, Korinta i Argosa, na sjevernom Peloponezu.

Arheolozi smatraju da je grad doživio svoj najveći uspon za vrijeme rimskog doba, a da su ga stanovnici napustili negdje u 4. stoljeću stare ere.

 

 

 

 

 

avaz

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »