AKO SU VAŠE GLAVOBOLJE SVAKODNEVNE OVO SU GLAVNI UZROCI

AKO SU VAŠE GLAVOBOLJE SVAKODNEVNE OVO SU GLAVNI UZROCI

Prema statistici Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), problemi s glavoboljom su jedan od najčešćih poremećaja nervnog sistema. 

 

 

Ukoliko vas glava boli 15 ili više dana u mjesecu, riječ je o hroničnoj glavobolji koja pogađa između 1,7 i 4 odsto svjetske populacije. Takva vrsta glavobolja može trajati satima, a dijeli se u četiri kategorije. Hronične migrene obično se manifestuju kao “probadajući” ili pulsirajući bol, umjerenog ili jako intenziteta. Mučnina, povraćanje i osjetljivost na svjetlost su takođe česti simptomi.

 

 

Ipak, ako postoje i hronične tenzijske glavobolje, koje uzrokuju blag ili umjeren bol, zbog kojeg osjećate kao da vam nešto pritiska glavu. Uporne i svakodnevne glavobolje su slične, ali se često razvijaju iznenada. Postoji i “hemicrania continua”, odnosno glavobolje koje pogađaju samo jednu stranu glave, a bol traje periodično.

 

 

 

 

– Većina pacijenata koja ima uporne ili jake glavobolje često brine da iza toga stoji neki ozbiljan uzrok, poput tumora mozga. Ako pacijent ima redovne, svakodnevne glavobolje ili glavobolje koje se pogoršavaju, trebalo bi da odu kod ljekara, kako bi se uvjerili da ne postoji neki zdravstveni problem, a najčešće ne postoji, a zatim da osmisle plan kako da se riješe glavobolje – navodi se saopštenju ljekara WHO.

 

 

Većina glavobolja nestaje same od sebe. Ako vas glava svakodnevno boli, sve su šanse da za to postoji neki razlog, a to može da ima veze i sa vašim životnim stilom.

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »