Ako čak i jedna bomba povezana sa Sjedinjenim Državama pogodi IRANSKO TLO u narednim danima, Iran će pogoditi brojne američke ciljeve diljem Bliskog istoka

Ako čak i jedna bomba povezana sa Sjedinjenim Državama pogodi IRANSKO TLO u narednim danima, Iran će pogoditi brojne američke ciljeve diljem Bliskog istoka

Ako čak i jedna bomba povezana sa Sjedinjenim Državama pogodi iransko tlo u nadolazećim danima, Teheran obećava da će uzvratiti američkim vojnim ciljevima diljem Bliskog istoka.

Dok svijet čeka da vidi kako će predsjednik Biden odgovoriti na ubojstvo tri američka vojnika od strane milicija koje podržava Iran u Jordanu, Iran povlači crvenu crtu koju Zapadu naređuje da ne prijeđe, inače.

Biden kaže da je već odlučio kakva će biti kazna Iranu, ali još nije javno otkrio o kojoj je riječ. To je uslijedilo nakon brojnih sastanaka između Bidena i vojnih i savjetnika za nacionalnu sigurnost koji su mu predstavili niz potencijalnih opcija koje uključuju:

• Napad na iranska sredstva u Perzijskom zaljevu

• Ciljanje milicija koje podupire Iran u Siriji i Iraku

• Pokretanje kibernetičkog napada

• Pokretanje napada na iranski teritorij kako bi se uklonili zapovjednici i ključne vojne lokacije

To je posljednja opcija koju Iran obećava da neće dopustiti nekažnjeno. Ako SAD prijeđe tu crvenu liniju, Iran kaže da će apsolutno uzvratiti američkim sredstvima na Bliskom istoku.

Iran-SAD-Biden

Zabrinutost da bi Biden mogao pokrenuti Treći svjetski rat

Bidenov režim tvrdi da čini sve što je u njegovoj moći kako bi izbjegao daljnju eskalaciju situacije, pogotovo jer je ovo izborna godina u kojoj će demokrati već teško pobijediti.

“Mislim da nam ne treba širi rat na Bliskom istoku”, rekao je Biden u Bijeloj kući. “To nije ono što tražimo.”

Kad su ga novinari upitali o zabrinutostima koje je izrazio njegov vlastiti režim o rizicima eskalacije s bilo kojom odlukom protiv Irana, Biden je rekao jedino: “Vidjet ćemo”.

Znamo da što god Biden planira učiniti, to će se vremenom povećavati. Drugim riječima, više je nego vjerojatno da će doći do niza osvetničkih napada, a ne do jednog velikog udara odjednom.

“Odlučno ćemo odgovoriti na svaku agresiju i smatrat ćemo odgovornima ljude koji su napali naše trupe”, rekao je državni tajnik Antony Blinken o planu. “Taj bi odgovor mogao biti na više razina, dolaziti u fazama i biti održiv tijekom vremena.”

Blinken u svojoj izjavi nije razjasnio hoće li se ovaj odgovor dogoditi izvan užeg Irana, iako je naznačio da će “to biti vrlo namjerne mete – namjerni udari na objekte koji su omogućili ove napade.”

Od 7. listopada kada je Hamas napao Izrael, bilo je više od 160 napada koje su pokrenule milicije koje podupire Iran na američke ciljeve u Iraku, Siriji i Jordanu.

Poznate kao “Osovina otpora”, ove iranske milicije kažu da im je cilj zaustaviti SAD da nastavi podržavati izraelski rat protiv Gaze. A prema Hosseinu Amir-Abdollahianu, iranskom ministru vanjskih poslova, Teheran osvaja mnogo ljudi svojim načinom razmišljanja.

Amir-Abdollahian kaže da Bijela kuća vrlo dobro zna da je potrebno “političko rješenje” kako bi se okončali užasi koji se događaju u pojasu Gaze, a koji se brzo šire izvan granica Palestine i Izraela na širi Bliski istok.

“Diplomacija ide naprijed na tom putu”, rekao je, dodajući da se izraelski premijer Benjamin Netanyahu “bliži kraju svog kriminalnog političkog ciklusa”.

Čini se da Iran misli da je najvjerojatniji put kojim će SAD krenuti kao odgovor na incident koji uključuje tri mrtva američka vojnika ciljati milicije koje podupire Iran u Siriji, odgovor za koji se Teheran sada aktivno priprema.

 260 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »