Evropa ne može da zamijeni ruski gas

Evropa ne može da zamijeni ruski gas

Evropske zemlje neće moći da zamene ruski prirodni gas bez energetske tranzicije, smatra generalni direktor Šela Ben van Beurden.

Povećanje snabdevanja gasom iz Afrike i Skandinavije, kao i povećanje kupovine tečnog prirodnog gasa (LNG) ne mogu pomoći u zameni ruske energije na evropskim tržištima, rekao je van Beurden u četvrtak.

 

 

„Dovođenje veće količine LNG-a na tržište, povećanje kapaciteta za skladištenje i ponovnu gasifikaciju, i povećanje snabdevanja gasovodima iz Severne Afrike i Norveške su razumne stvari, rekao je on dodajući da je „takođe neizbežna energetska tranzicija u srednjem roku“.

 

 

„Ne postoji način da se jednostavno kupi više gasa iz gasovoda i LNG kako bismo u potpunosti zamenili sav ruski gas koji trenutno trošimo. To nije izvodljivo“, rekao je van Beurden.

 

 

 

Rusija je trenutno najveći evropski dobavljač gasa, isporučujući oko 40% prirodnog gasa koji se troši u regionu. Ruski gas se prenosi na nekoliko ruta, uključujući Severni tok, koji ide direktno u Nemačku preko Baltičkog mora, ukrajinski sistem za prenos gasa, gasovod Jamal-Evropa i gasovod Turski tok kroz Crno more.

Nulta Tačka/RT

 1,688 total views,  6 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »