BOLESNI UMOVI NE ODUSTAJU: Direktor Fajzera kaže – četvrta doza će biti potrebna svima

BOLESNI UMOVI NE ODUSTAJU: Direktor Fajzera kaže – četvrta doza će biti potrebna svima

Kako bi pomogli u suzbijanju novog vala Covid-19, ljudima će trebati četvrta doza cjepiva, rekao je CBS-u izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

“Dolaze mnoge varijante, a Omicron je bio prvi koji je uspio izbjeći – na vješt način – imunološku zaštitu koju mi ​​pružamo”, rekao je Bourla za CBS-ov “Face the Nation”.

“Zaštita koju dobivamo od treće (doze) dovoljno je dobra – zapravo prilično dobra za hospitalizacije i smrti”, rekao je Bourla.

No zaštita nakon tri doze “nije tako dobra protiv infekcija” i “ne traje jako dugo” kada se suoči s varijantom kao što je Omicron.

“Neophodna je, četvrta (doza) za sada”, rekao je Bourla za CBS.

Trenutačno svatko u dobi od 12 i više godina koji je primio drugu dozu cjepiva Pfizer prije najmanje pet mjeseci može dobiti treću dozu.

Svatko u dobi od 18 i više godina koji je primio cjepivo Moderna s dvije doze trebao bi dobiti dopunsku vakcinu šest mjeseci nakon druge doze, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

A svatko tko je primio jednokratno cjepivo Johnson & Johnson trebao bi dobiti dopunsku vakcinu nakon dva mjeseca, rekao je CDC.

Neki ljudi s umjereno ili ozbiljno oslabljenim imunitetom koji su primili tri doze cjepiva Pfizer/BioNTech ili Moderna Covid-19 već mogu dobiti četvrtu dozu cjepiva, navodi CDC.

No nije jasno hoće li i kada američka Uprava za hranu i lijekove odobriti četvrtu dozu cjepiva protiv Covida-19 za zdrave tinejdžere i odrasle.

“Upravo šaljemo te podatke FDA-i, a onda ćemo vidjeti što bi stručnjaci rekli i izvan Pfizera”, rekao je Bourla za CBS.

Djeca mlađa od 5 godina uskoro bi se mogla cijepiti

Trenutačno djeca u dobi od 5 do 11 godina ispunjavaju uvjete za dvije pedijatrijske doze Pfizerovog cjepiva Covid-19, ali još ne ispunjavaju uvjete za dopunu. Pfizer sada testira treću dozu u toj dobnoj skupini.

A djeca mlađa od 5 godina još ne ispunjavaju uvjete za cjepivo protiv Covida-19 – iako bi se to moglo promijeniti ovog proljeća, rekao je Bourla.

Početni podaci ispitivanja kod djece u dobi od 2 do 5 godina pokazali su da dvije doze manjeg cjepiva  nisu dale očekivani imunitet kod djece od 2 do 5 godina — iako je to bilo za bebe u dobi od 6 mjeseci do 2 godine.

Stoga je Pfizer odlučio dodati treću dozu za djecu mlađu od 5 godina u svom ispitivanju koje je u tijeku. Pfizer bi do travnja trebao imati podatke o ispitivanju tri doze cjepiva za djecu u dobi od 6 mjeseci do 5 godina, rekao je Bourla za CBS u nedjelju.

Ako ih odobri FDA i preporuči CDC, cjepiva protiv Covid-19 za djecu u dobi od 6 mjeseci do 5 godina mogla bi početi već u svibnju, rekao je Bourla.

Šansa za dugotrajnije cjepivo protiv svih varijanti

Pfizer i Moderna rekli su da rade na cjepivu koje bi posebno štitilo od varijante Omicron. Još nije jasno je li potrebna.

Bourla je rekao da se Pfizer također nada da će napraviti cjepivo koje će zaštititi od Omicrona i svih drugih varijanti SARS-CoV-2 – virusa koji uzrokuje Covid-19.

Cilj je stvoriti “nešto što može zaštititi barem godinu dana”, rekao je Bourla za CBS u nedjelju.

“I ako smo u mogućnosti to postići, onda mislim da je to vrlo lako pratiti kako bismo se mogli vratiti na način na koji smo nekada živjeli”, rekao je.

IZVOR: edition.cnn.com

 1,749 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »