STAVILI STE PRESLATKE SLIKE SVOG DJETETA NA INSTAGRAM, A NE ZNATE DA SE S NJIMA KASNIJE DESI NEŠTO JEZIVO

STAVILI STE PRESLATKE SLIKE SVOG DJETETA NA INSTAGRAM, A NE ZNATE DA SE S NJIMA KASNIJE DESI NEŠTO JEZIVO

Zahvaljujući nezaobilaznim pametnim telefonima, prve godine u životu djeteta danas su mnogo bolje dokumentovane nego u prethodnim generacijama. Budući da su društvene mreže također sastavni dio savremenog života, mnoge od tih fotografija završe na Facebooku ili Instagramu.

 

 

 

Studija iz 2016. pokazuje da su roditelji u SAD u prosjeku podijelili po 116 fotografija svoje djece, a Koalicija za spašavanje djece, neprofitna organizacija u Floridi posvećena zaštiti djece od internet predatora, procjenjuje da 90 odsto djece do druge godine života već ima fotografije na društvenim mrežama.

Kada roditelji objave preslatku fotografiju djeteta s prijateljima i porodicom, oni je možda također podijele i s nepoznatim osobama, od kojih neke koriste te fotografije da bi na internetu stvarale svjetove iz mašte.

Ova pojava je poznata kao “digitalna otmica”. Korisnici Instagrama ponekad preuzimaju ulogu djeteta, izmišljaju njegovu životnu priču i komuniciraju s drugima kao da su oni to dijete. Ponekad “usvajaju” dijete koje postaje dio šire “igre uloga”, sa zamršenim zapletima i odnosima. U “porodičnim” nalozima, više ljudi stupa u međusobnu interakciju: glume da su supružnici, braća i sestre ili roditelji djece, a fotografije služe samo u svrhu estetike, pri čemu rijetko kad postoji kontinuitet.

 

 

 

 

Na primjer, neko će možda objaviti fotografiju sretnog para, uz komentar: “Ovo je moj dragi, toliko ga volim” kako bi stvorio utisak o ljubavnoj vezi, a onda objaviti fotografiju potpuno drugog muškarca s djetetom, i napisati: “Sretna sam što je tako divan muškarac otac moje djece.” Rijetko se događa da “igrači uloga” koriste uvijek fotografiju istog djeteta na nalogu, prenosi Qz.com.

Politika Instagrama ne zabranjuje “igranje uloga”, ali krađa fotografija drugih korisnika predstavlja kršenje pravila društvene mreže. Ovo je, međutim, teško kontrolisati, jer mnogi “igrači uloga” koriste filtere ili modifikuju fotografije na druge načine tako da sistem obrnute pretrage fotografija ne prepoznaje original.

 

 

 

 

Ako niste poznata ličnost, ima jedna dobra vijest: uglavnom se kradu profesionalne fotografije, pa su izgledi da ćete biti žrtva krađe slabiji ako su vam fotografije osrednjeg kvaliteta. Međutim, ako imate fotogenično dijete i često pravite profesionalne porodične fotografije, ili ako ste skloni korištenju haštagova vezanih za djecu ili bebe, više će privlačiti “digitalne otmičare”. Ako ste se zabrinuli dok ste čitali ovaj tekst, provjerite podešavanja privatnosti kako biste bili sigurni da vaše slike mogu da vide samo nalozi koje ste odobrili.

 

 

 

 

 

HAYAT

 2,316 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »