Pametan potez: Mađarska i Italija zabranjuju hranu od insekata na policama sa normalnom hranom!

Pametan potez: Mađarska i Italija zabranjuju hranu od insekata na policama sa normalnom hranom!

Za razliku od Austrije, gdje se insekti u hrani prešućuju i prihvaćaju, Italija i Mađarska pokazuju ukus. Donijeli su odlučnu odluku zaštititi svoje građane od jezivog puzajućeg pritiska EU-a. Mađarski ministar poljoprivrede István Nagy objavio je da je “vlada izdala propise koji zahtijevaju da se hrana koja sadrži bjelančevine kukaca označi oznakom (‘Upozorenje! Hrana koja sadrži bjelančevine insekata’) i stavlja odvojeno od ostalih proizvoda”.

 

Mađarski list Origo objavio je da “oni kojima je stalo da kupuju hranu mađarskog porijekla ne žele jesti kukce”. Ministar poljoprivrede istaknuo je da “nema straha od nestašice hrane i proteina te da će mađarski poljoprivrednici uvijek osiguravati mađarskom stanovništvu kvalitetne sirovine te svježu i kvalitetnu hranu”.

 

 

Zaštita potrošača razlikovanjem hrane od insekata

 

Ministar poljoprivrede Nagy također je na svom profilu na društvenim mrežama najavio nova pravila i stroge propise za hranu, ističući da je “Mađarska jedina država članica EU-a koja ne podržava marketing insekata kao hrane i sastojaka hrane. Time Europska komisija ugrožava gastronomsku tradiciju i prehrambene navike Mađara. Ministarstvo poljoprivrede je stoga prilagodilo pravilnik o označavanju hrane. Cilj je kupcu pružiti sveobuhvatne informacije. Kako bismo zaštitili potrošače, hrana za insekte mora biti jasno diferencirana i odvojena.”

 

 

Ukazao je i na reprezentativno istraživanje Nacionalnog ureda za sigurnost prehrambenog lanca koje je pokazalo da je “udio ljudi koji ne odobravaju jedenje insekata porastao za 2,4 posto od 2016. godine”. Nova uredba ne odnosi se na aditive dobivene od insekata, koji su dosad bili u širokoj uporabi u prehrambenoj industriji, već samo na dodavanje insekata hrani.

 

I u Italiji je postojao otpor inicijativi EU protiv insekata. Korištenje brašna od insekata u tjestenini ovdje je zabranjeno prošli tjedan. Razlog tome bio je jak čeoni vjetar stanovništva. Prema izvješću Sunday Timesa, Italija želi “zabraniti korištenje brašna od insekata u pizzi i tjestenini te također odvojiti proizvode od insekata na policama supermarketa”.

 

Kada će se austrijska politika posvetiti zaštiti potrošača i odlučiti da ispravno označi hranu protiv insekata, još se ne zna. Trenutno se čini da se glasnogovornik za poljoprivredu FPÖ Peter Schmiedlechner bori sam na terenu.

 

 

 

report24.news

 1,076 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »