6 NAVIKA ZA ZDRAV I DUG ŽIVOT: EVO ŠTA ŽENE MOGU DA NAUČE OD MUŠKARACA!

6 NAVIKA ZA ZDRAV I DUG ŽIVOT: EVO ŠTA ŽENE MOGU DA NAUČE OD MUŠKARACA!

Iako nam se suprotni pol često čini kao loš izvor inspiracije kad je zdravlje u pitanju, muškarci ipak imaju nekoliko pametnih i veoma korisnih navika.

Budite timski igrač

Muškarci često igraju timske sportove koji imaju takmičarski element, što znači da se dobro zabavljaju dok pokušavaju da ostanu fit. Ako vježbate s prijateljima kao dio tima, manja je vjerovatnoća da ćete provesti veče zavaljeni na kauču jer nećete htjeti da ih ostavite na cjedilu. Ne podcjenjujte činjenicu da ste dio tima – to gradi komunikacione vještine i odličan je način za upoznavanje novih ljudi.

 

 

 

Jedite poput muškarca

Muškarci jedu zbog goriva, a žene imaju emocionalnu vezu s hranom, koristeći je kao nagradu ili utjehu. Žene su podstaknute na dijetu “zahvaljujući” brojnim časopisima i reklamama, dok s muškarcima to nije slučaj. Kao rezultat, muški metabolizam radi efikasnije jer nije pogođen lišavanjem hrane, koje kod žena traje godinama, kao i jo-jo efektom. Tu nije riječ samo o muškom stavu prema hrani nego i o izboru namirnica. Ono što žene mogu da nauče od muškaraca jeste da povećaju unos bjelančevina. To zaustavlja dramatično opadanje nivoa šećera u krvi (koje inače vodi do intenzivne želje za slatkim).

Naljutite se

Dječaci nauče kako da se izbore za sebe. Kao rezultat toga, oni se s ljutnjom nose tako što eksplodiraju, dok djevojčice, odnosno žene to nose u sebi, što je uzrok još većeg stresa. Istraživanje sprovedeno na bostonskom univerzitetu otkrilo je da žene koje potiskuju svoju ljutnju imaju veći rizik od preuranjene smrti, i to od bolesti srca, što je povezano s povećanim nivoima stresa. Muškarci se manje opterećuju tuđim mišljenjem ili osjećanjima. Izazov za oba pola je da budu nametljivi, ali ne i agresivni. Ne podižite glas, nego mirno kažite da ste ljuti i jasno objasnite zbog čega.

 

 

 

Neka vam san bude prioritet

Prema istraživanjima, 70 posto žena iskusilo je probleme sa spavanjem, pa se ugledajte na muški pol i neka vam spavanje bude prioritet da biste mogli normalno da funkcionišete. Potražite uzroke lošeg sna. Ako ste sretni što dijelite postelju sa svojim partnerom, to je odlična stvar. Ali ako niste, nije sramota spavati odvojeno, prenosi Kurir.

 

 

Pređite preko nekih stvari

Nasuprot uvreženom mišljenju, istraživanje univerziteta Misuri pokazalo je da konstantno pričanje o problemima s prijateljima može samo da pogorša stvari. Nije vam potreban preosjećajan prijatelj koji će vas žaliti i vaš problem učiniti gorim nego što jeste. Vama treba neko proaktivan, neko ko će vam reći: “U redu. Šta ćeš učiniti tim povodom?” Tako, naime, govore muškarci. Oni emocije stavljaju na stranu i hvataju se ukoštac s problemima, pa iako razgovor s prijateljem može biti od pomoći, ne analiziraju previše situaciju u kojoj jesu, već se fokusiruju na rješenje.

 

 

Odbacite suvišni prtljag

Dnevnik, kozmetička torbica, knjiga, rezervni par cipela, flašica s vodom… nije nikakvo čudo što prosječna ženska tašna teži skoro tri kilograma! Mnogo o muškom mentalitetu govori i to da oni sa sobom nose samo novčanik. Nošenje kozmetike i želja da budemo spremne u svakom trenutku rezultat je društvenog prilagođavanja tokom hiljada godina. Možda je teško riješiti se starih navika, ali, na primjer, zamijenite tašnu koju nosite na jednom ramenu praktičnim ruksakom kako biste ravnomjerno rasporedili težinu.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »