2022: LJEKARI U NJEMAČKOJ SU DOBIJALI 28 EURA ZA SVAKU DATU VAKCINU PROTIV PREHLADE 19

2022: LJEKARI U NJEMAČKOJ SU DOBIJALI 28 EURA ZA SVAKU DATU VAKCINU PROTIV PREHLADE 19

U Nemačkoj lekari dobijaju čak 28 evra za svaku datu vakcinu protiv korone. I to sve plaćaju poreski obveznici. Zašto je država omogućila da i ovde bogati postanu još bogatiji, pita se novinar Dojče velea Marko Miler.

Pandemija košta državu – dakle građane – mnogo para. I to je u redu, kada je medicinski, ekonomski i društveno neophodno. Ali to ne znači da pojedine grupe zaposlenih treba da tek tako dobijaju poklone na račun svih nas.

Krajem leta su širom Nemačke zatvarani centri za vakcinacije, ali je onda na red došla buster doza vakcine. Grozničavo se razmišljalo kako da što više ljudi što pre primi tu treću dozu.

Tadašnji ministar zdravlja Jens Špan krenuo je najjednostavnijim putem – povećao je naknadu koju lekari u privatnim ordinacijama dobijaju za svaku datu vakcinu. I to sa 20 na 28 evra!

Zapanjujuća suma kad se pomisli koliko su male plate bolničkog osoblja koje neprestano rinta u doba korone.

Lekari sa sopstvenim ordinacijama u Nemačkoj ionako spadaju u najbolje stojeće grupe. Kad se odbiju troškovi, njima ostaje između 200.000 i 250.000 evra bruto zarade godišnje. Neki specijalisti zarađuju i do 400.000 evra.

Ali ni tu nije kraj. Novi socijaldemokratski ministar zdravlja Karl Lauterbah podigao je naknadu lekarima za svaku datu vakcinu na čak 36 evra, za period oko Nove godine. To jedva da je iko i primetio.

Taj iznos je dekadentan kada se uporedi sa naknadom za druga cepljenja. Recimo, za svako vakcinisanje protiv gripa lekari dobijaju osam evra, a ono nije ni izbliza tako masovno kao protiv korone.

U NEMAČKOJ LEKARI DOBIJAJU 28 EVRA ZA SVAKU DATU VAKCINU PROTIV KOVIDA

Zašto bi davanje jedne doze sad najednom višestruko poskupelo?

Lekari će naći opravdanja, te mnogo papirologije, komplikovano planiranje termina, diskusija sa pacijentima, velika odgovornost… ali zar nije to svakodnevni posao lekara?

Začkoljica je u tome što troškove ne pokrivaju zdravstvena osiguranja koja bi se teško složila sa ovako masnom zaradom lekara. Ne, ove naknade isplaćuje Savezni zavod za socijalnu brigu, dakle država. To jest, nemački poreski obveznik.

Udruženje zdravstvenih osiguranja je saopštilo da primerenom smatra naknadu od pet do deset evra po vakcinaciji. Dakle, jedva trećinu sume koju velikodušno plaća država. I to saopštenje je jedva ko primetio.

Da li se lekari mogu motivisati da vakcinišu samo ako im se da puno novca? Oni su položili zakletvu da će pomagati ljudima – tu nije stajalo da će iskoristiti pandemijsku krizu da se obogate.

Doduše, nije fer paušalno osuđivati. Mnogi lekari u ordinacijama kažu da bi vakcinisali i za mnogo manje novca.

Neki su se svojevremeno prijavili da volontiraju u centrima za vakcinaciju, a tek su onda saznali da savezne pokrajine to plaćaju i sa vrtoglavih 175 evra po satu! To je propast politike – toliko plaćati lekare kojima taj novac niti treba niti ga hoće.

Previsoke naknade koriste samo onim lekarima koji u cepljenju vide biznis.

Mnogi građani su zbog korone trpeli gubitke, smanjivane su im zarade ili su gubili posao. Sada svojim porezima plaćaju preskupu vakcinaciju. To nije ni pravedno ni solidarno.

Da li bi nam stvarno propala kampanja vakcinacije protiv kovida da lekari dobijaju naknadu kao i za bilo koju drugu vakcinu pre ove pandemije? Verovatno ne bi. A ako bi zbog toga propala, bar bismo saznali gde živimo.

 

 

 

 

 

Nulta Tačka/SrbinInfo

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »