10 NAMIRNICA NA KOJIMA ĆE VAM ZGLOBOVI BITI ZAHVALNI – ORASI, BIJELI LUK, MASLINOVO ULJE…..

10 NAMIRNICA NA KOJIMA ĆE VAM ZGLOBOVI BITI ZAHVALNI – ORASI, BIJELI LUK, MASLINOVO ULJE…..

 

 

 

Hrana koju jedete može pomoći zdravlju vaših zglobova kao i kostiju. Namirnice koje birate mogu vam pomoći na putu da do problema ne dođe, ali i ublažiti probleme ako oni već postoje.

Ako se borite s artritisom, postoji hrana koja može olakšati upalu i ublažiti bolove u zglobovima. Provedeno je i istraživanje među oboljelima od reumatoidnog artritisa, a njih 24 posto reklo je da prehrana ima utjecaj na ozbiljnost simptoma.

Kojih 10 namirnica je dobro jesti kako biste očuvali zdravlje zglobova.

 

 

Masna riba

Masne vrste ribe poput lososa ili skuše bogate su omega-3 masnim kiselinama za koje se pokazalo da imaju snažne protuupalne učinke. Osim toga, ova riba bogata je i vitaminom D koji također povoljno utječe na zdravlje zglobova, a kod osoba s artritisom pomaže u smanjenju upala i olakšava simptome.

 

 

 

Zobena kaša

Cjelovite žitarice poput zobene kaše također pomažu u smanjivanju upale, dok rafinirani proizvodi poput bijelog brašna imaju suprotan učinak.

Dok vježbanje pomaže jačanju kostiju i mišića, istovremeno opterećuje zglobove. Hrana koju jedemo kada vježbamo ne treba služiti samo kao gorivo nego i za oporavak i ozdravljenje.

Zato umjesto da zgrabite neku nezdravu namirnicu, pojedite zobene pahuljice s voćem i orašastim proizvodima.

 

 

 

Orasi

Orasi obiluju sastojcima koji imaju protuupalni učinak, među kojima su omega-3 masne kiseline. Ipak, ne zaboravite da su orasi i ostali orašasti proizvodi jako kalorični pa ograničite unos na šaku dnevno.

 

 

 

Kelj

Kelj i drugo lisnato povrće bogato je hranjivim tvarima koje su povezane sa zdravljem zglobova, među kojima su antioksidans beta-karoten i vitamin C. Kelj je i izvrstan izvor kalcija koji pomaže u održavanju kostiju jakima.

 

 

 

 Kurkuma

Kurkuma je bogata kurkuminom, a istraživanja su pokazala da ekstrakt kurkumina pomaže ublažiti bol u koljenu.

 

 

 

Bijeli luk

Bijeli luk ima brojne koristi za zdravlje, a između ostalog sadrži spojeve koji mogu umanjiti rizik od srčanih bolesti i demencije. Osim toga, pokazalo se da ima protuupalni učinka koji može pomoći u smanjenju simptoma artritisa

Dodavanje bijelog luka u prehranu može pomoći ne samo u ublažavanju simptoma artritisa nego i zdravlju općenito.

 

 

 

Đumbir

Osim što poboljšava okus čajeva, supa, slatkiša… đumbir je dobar i za osobe koje imaju probleme sa zglobovima. Provedeno je niz istraživanja o učincima đumbira, a jedno od njih pokazlo je da on i njegove komponentne blokiraju proizvodnju tvari koje potiču upalu u tijelu.

 

 

 

Brokula

Nije tajna da je mnogima omražena brokula zapravo jedna od najzdravijih namirnica, a povezuje se i sa smanjenjem upalnih procesa. Osim toga, njezine komponentne utječu na smanjenje simptoma artritisa.

 

 

 

Bobičasto voće

Antioksidansi, vitamini, minerali… svi oni nalaze se u omiljenim bobicama koje također imaju utjecaj na smanjenje upale. Dobra stvar je i što možete birati između više vrsta bobičastog voća.

 

 

 

Maslinovo ulje

Istraživanja su pokazala da maslinovo ulje smanjuje upalu i može utjecati na smanjenje rizika od artritisa. Takođe, otkriveno je da u slučaju artritisa, može pomoći u usporavanju njegovog napretka, kao i u olakšavanju simptoma.

Izborom namirnica možete, dakle, povoljno utjecati na zdravlje svojih zglobova i ublažiti određene simptome. Srećom, namirnice koje su bogate moćnim komponentama su nam lako dostupne tako da je sve na vama.

 

 

 

 

 

 

hayat.ba

 13,585 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »