MLIJEČNA KOKOS TORTA ZA SVE PRILIKE (recept)

MLIJEČNA KOKOS TORTA ZA SVE PRILIKE (recept)

 

Sastojci:

300 g turskog keksa, 200 ml mlijeka.

Za fil:

1 l mlijeka, 1 puding od slatke pavlake, 60 g gustina, 8 punih kašika šećera, 2 vanil šećera, 100 g kokosa, 10 g želatina u granulama, 200 ml slatke pavlake.

 

 

 

Za dekoraciju:

2 kesice krem šlaga od čokolade, 100 ml mlijeka, 50 g čokolade za kuhanje.

 

 

 

Priprema:

 

Od cjelokupne količine mlijeka odvojiti 100 ml i u njega dodati želatin u granulama te pomiješati i ostaviti da nabubri. Od preostale količine mlijeka izdvojiti još 200 ml pa razmutiti u njemu puding sa ukusom slatke pavlake i gustin.

Ostatak mlijeka sipati u šerpu, dodati vanilin šećer i šećer pa kuhati dok ne proključa. Potom sipati razmućenu smjesu sa pudingom i gustinom i nadalje kuhati. Neprekidno miješati dok se ne zgusne i u skuhani fil umiješati kokos i naburjeli želatin, navodi Kurir.rs.

Fil miješati dok se želatin ne otopi a zatim ga ostaviti po strani dok se potpuno smjesa ne ohladi. Kašiku po kašiku dodati umućenu slatku pavlaku. Mutiti mikserom dok se ne sjedini.

Turski keks na kratko umakati u mlijeko i slagati ga na tacnu za posluživanje. Oblikovati pravogaonik od 15 komada keksa. Preko podloge od keksa nanijeti 4 fila od kokosa. Isti postupak filovanja (red keksa – red fila) ponoviti još 4 puta. Krem šlag od čokolade umutiti sa mlijekom i njime premazati filovanu tortu.

Čokoladu rastopiti na pari i poprskati je preko krem šlaga. Prijatno!

 

 

 

 

 

hayat.ba

 3,057 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »