MIGRANTSKA KRIZA U KRAJINI: U VUČIJAK STIGLA PRVA CISTERNA SA VODOM

MIGRANTSKA KRIZA U KRAJINI: U VUČIJAK STIGLA PRVA CISTERNA SA VODOM

 

 

 

 

 

Migranti u Privremenom prihvatnom centru Vučjak kod Bihaća danas su dobiti vodu, nakon odluke da obavezu finansiranja usluga dopremanja vode i odvoza smeća finansira Kantonalna uprava Civile zaštite Unsko-sanskog (USK) kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

 

 

 

Avaz

 

 

 

 

 

Iz Javnog preduzeća “Vodovod Bihać” za AA je potrvđeno da je prva cisterna stzigla u kamp Vučjak i da će u toku dana biti isporučena još jedna.

Ta odluka donesena je na jučerašnjem sastanku Operativne grupe za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK).

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ostao je pri stavu da Grad Bihać više neće pružati usluge prema kampu Vučjak, odnosno vršiti usluge odvoza smeća i dopremanja vode. Do dislociranja migranata iz kampa Vučjak, obavezu finansiranja usluga dopremanja vode i odvoza smeća preuzima Kantonalna uprava Civile zaštite da bi se spriječila humanitarna katastrofa i preventivno spriječilo ugrožavanje higijensko-epidemiološke situacije.

 

 

 

 

 

Crveni križ u Bihaću će opsluživati migrante ishranom – lunch paketima, u količinama koje bude mogao obezbijediti kroz donacije, kao što je to i do sada bio slučaj.

  • Zvanično je Kanton preuzeo snabdijevanje kampa vodom u dogovoru s Gradskom upravom i vjerovatno će u toku dana napraviti sporazum o načinu distribucije vode u kamp Vučjak, kao i o otpremanju smeća. Danas u toku dana očekujem da ćemo imati kontakte s kantonalnim Ministarstvom zdravstva i socijalne politike, da vidimo smjernice kako djelovati u narednom periodu u interesu mira i u kampu i zadržavanjem tih ljudi do pronalaska rješenja. Jako je bitno da službe funkcionišu, da smo uvezani i ne dozvolimo da dođe do poremećaja koji može dovesti do neželjenih situacija. Mislim da smo svi usmjereni u tom pravcu – rekao je za AA Selam Midžić, sekretar Crvenog križa grada Bihaća.

 

 

 

 

 

Po jučerašnjoj odluci voda će dolaziti u istoj količini u zavisnosti od povećanja ili smanjenja broja migranata.

  • Jučer nije bilo vode i migranti su se snalazili tako da odu u obližnje porodične kuće u samom naselju. Očekujem da to neće izazvati revolt mještana, jer su oni svjesni te situacije te će vjerovatno izaći u susret migrantima dok se ne uspostavi ponovna isporuka vode – rekao je Midžić.

Gradske vlasti Bihaća su ranije upozorile da je za održavanje kampa Vučjak potrebno 20.000 litara vode dnevno, redovno snabdijevanje hranom, čišćenje kanalizacije i drugo.

Iz Crvenog križa su najavili da će nastaviti ulagati napore kako bi se održavanje higijene podiglo na viši nivo te unaprijedilo kompletno stanje u kampu.

  • Po mom mišljenju, Vučjak je dosad četiri mjeseca funkcionisao jako dobro, ali moramo zajednički, uz uvažavanje svih aktera koji su dosad dali doprinos, da napravimo nešto bolje. Da se poboljšaju uslovi u kampu dok se ne pronađe bolje rješenje – poručio je sekretar bihaćkog Crvenog križa.

 

 

 

 

 

Privremeni prihvatni centar Vučjak međunarodne organizacije i humanitarci smatraju neuslovnim. Iz Crvenog križa su naveli da lokacija Vučjak nema više kapaciteta za podizanje novih šatora.

Ujedinjene nacije (UN) u Bosni i Hercegovini nedavno su izrazile zabrinutost zbog prebacivanja migranata i tražilaca azila na područje Vučjaka, uputivši apel nadležnim bosanskohercegovačkim institucijama da hitno pronađu alternativni smještaj za migrante.

Bihać je već dvije godine pod konstantnim pritiskom ilegalnih migranata, a građani su ostavljeni sami da se bore s ovim problemom, bez konkretne pomoći nadležnih državnih institucija. Svakodnevno u prosjeku 150 migranata stiže u taj grad.

 

 

 

 

 

 

 

hayat

 1,857 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »