Smrtonosne hemikalije vrebaju sa bankomata

Smrtonosne hemikalije vrebaju sa bankomata

 

 

 

Ako nakon uzimanja gotovine redovno uzimate i potvrdu, niste ni svjesni kakvoj se opasnosti izlažete.

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2019/04/bankomat.jpg

U novom istraživanju su naučnici otkrili da se uzimanjem potvrda sa bankomata izlažete bisfenolu A (BPA). Za proizvodnju hartije za potvrde koristi se termalni papir, odnosno papir koji reaguje na temperaturu i dužim držanjem u ruci mijenja boju, a naučnici su otkrili i da osobe koje dva sata dnevno barataju bez rukavica sa ovim papirom imaju zabilježen rastkoncentracije bisfenola A u mokraći. Međutim, osobe koje su tim papirom rukovale u rukavicama nisu imale promene BPA u mokraći.

 

 

 

Izlaganje BPA-u ranije je povezivano sa zdravstvenim problemima, uključujući i negativan utjecaj reproduktivnu funkciju kod odraslih, a razvoja mozga kod djece. BPA se koristi u tvrdoj plastici poput one u dječjim flašicama ili konzervirana hrana, ali se takođe se koristi i za proizvodnju termalnih papira.

 

 

 

Tanak film na površini papira, koji je osjetljiv na toplotu se nakon kontakta lako može prenijeti na kožu, objavljeno je časopisu JAMA. U istraživanju sprovedenom na tu temu je učestvovalo 24 volontera od kojih su uzeti uzorci mokraće prije i posle rukovanja termalnim papirom – jedan dio sa, a drugi bez rukavica. Naučnici su otkrili BPA u 83 odsto uzoraka urina prije istraživanja, a nakon rukovanja tim papirom kod volontera bez rukavica utvrđeno je postojanje BPA u mokraći u 100 odsto uzoraka.

 

 

 

 

 

aura.ba

 1,896 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »