Podmladite lice i obnovite energiju tijela! Prirodni botoks i povrće koje čini 100 čuda za organizam!

Podmladite lice i obnovite energiju tijela! Prirodni botoks i povrće koje čini 100 čuda za organizam!

Bamija, okra, ‘damini prsti’ (ladies fingers) – plod prepun vitamina i minerala, uzgaja se već 5000 godina. Razlog njenom opstanku i tolikom obožavanju leži i u činjenici da se u narodnoj medicini spominje kao biljka koja liječi i regulira šećer, kolesterol, rad jetre, pomaže kod astme i želučanih problema. Posebno poglavlje se veže uz njenu moć regeneracije kože.

 

 

Bamija je jednogodišnja stablašica čiji počeci uzgoja datiraju stoljećima prije Krista, a podaci pokazuju da joj je ishodište bilo na području doline Nila. Koristi se na razne načine, kuhana, pirjana, svježa u salati, može se marinirati, sušiti, samljeti pa se upotrebljava kao začin.

U Turskoj je obožavaju, u BiH je nezaobilazna kod priprave ‘Begove čorbe’ i ‘Bosanskog lonca’, a koristi se i kao dodatak slatkim jelima. Njezino se sušeno sjeme uzima i kao dodatak ili potpuni nadomjestak za kavu. Sušeni dio ploda se koristi i kao čaj.

Zanimljivo je i to da u pripremi jela od bamije nisu potrebni nikakvi dodaci i zaprške. Bamija je, naime, poznata kao prirodni zgušnjivač i oplemenjivač jela.

Mnoge žene tvrde da bamija ima čudotvorne sposobnosti. Mnogi govore kako je baš bamija biljka budućnosti. U Norveškoj je postala izuzetno popularna kao hrana koja može na čudesan način poboljšati zdravlje. Vremenom se vijest o ovoj biljci proširila po svijetu kao i sjeme i danas se nalazi u svim dijelovima planete.

Zbog svojih sastojaka bamija je, medicinski je to dokazano i potvrđeno, idealna i za eliminaciju želučane bakterije Helicobacter pylori. Zatim kod oboljenja želuca i crijeva,a preporuča se u raznim redukcijskim dijetama za obnavljanje probavnog sustava. Bamija sadrži vlakna koja pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi. Bamijina sluz veže kolesterol, a pomaže i kod kronične iscrpljenosti. Izvrsna je za oblaganje stijenke želuca i razvoj crijevne faune jer bamijina sluz oblaže želudac štiteći ga od bakterija i od pojačanog lučenja želučane kiseline i regulira probavu. Ima vrlo dobar učinak na kroničnu iscrpljenost i depresiju.

 

 

Super koža

Klinički je dokazano da je bamija sadrži mioxinol, biljnu alternativu za botox. A osobita je i zato što za razliku od botoxa koji se ubrizgava injekcijama, bamijine aktivne supstancije nemaju nuspojave. Čak je i Kleopatra znala za njene moći. I obilato je koristila za čuvanje ljepote. Bamija ima u sebi određene sastojke koji izazivaju glatkoću i zategnutost kože i to je senzacionalno otkriće. Ima u sebi biljni prirodni botox, smanjuje kontrakcije mišića, opušta ih, neutralizira štetno djelovanje radikala, sprječava starenje kože.

Bamija je također puna vitamina C što pomaže koži da ostane zdrava i elastična. Ovaj vitamin se rastvara u našim tkivima i pomaže koži da zadrži kolagen, kao i da se brzo oporavi poslije povrede.

Maska za lice od bamije: Uzmite 3-4 bamije, skuhajte ih i ohladite, zatim zgnječite u pire i stavite na lice pet minuta. Koža će vam biti glatka i obnovljena.

Poboljšava imunitet

Pored vitamina C, bamija sadrži i magnezij, kalcij, željezo koji pomažu da se organizam izbori s virusima i prehladama.

Visok stupanj vitamina C u bamiji bori se s prehladama i podiže imunitet cijelog organizma.

Štiti bubrege

Medicinski časopisi su jedno vrijeme konstantno forsirali bamiju kao povrće koje štiti bubrege.

U studiji koju su sproveli navodi se da “oni koji jedu bamiju svaki dan, obnavljaju svoje bubrege bolje nego da se svaki dan pridržavaju dijetalne hrane.”

 

 

Jača kosti

Kao što već znate, vitamin K pomaže da se kalcij apsorbira, a samim tim se kosti dodatno jačaju.

Bamija je puna vitamina K pa je samim tim odlična u borbi protiv osteoporoze.

Eliminira kolesterol

Bamija suzbija loš kolesterol.

Ona pomaže da se krv pročisti i da se eliminiraju masnoće iz organizma.

Pomaže u borbi protiv kilograma

Bamija ima izuzetno malo kalorija, samo 18 i zbog toga je zahvalna hrana kada ste na dijeti. S obzirom na to da je puna vitamina, nezaobilazna je namirnica tijekom perioda čišćenja organizma.

Zbog toga što sadrži vlakna, bamija pomaže kod poboljšanja probave, regulira šećer u krvi, sprječava prve simptome astme i izuzetno je korisno povrće.

Zato, kada sljedeći put odete na tržnicu, potražite ovo povrće i spremite je kao dodatak jelima i učinite uslugu svom organizmu!

 

 

stil.kurir

agroklub.com

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »