Oni koji su se protiv PREHLADE 19 štitili ubadanjem ovo neka ne čitaju! VELIKA STUDIJA UPOZORAVA: TEŠKI SRČANI UDARI rastu među vakcinisanima

Oni koji su se protiv PREHLADE 19 štitili ubadanjem ovo neka ne čitaju! VELIKA STUDIJA UPOZORAVA: TEŠKI SRČANI UDARI rastu među vakcinisanima

Vodeći kardiolog podigao je uzbunu nakon objave recenzirane studije koja je otkrila porast „teških srčanih udara“ među osobama koje su primile barem jednu dozu mRNA vakcine protiv COVID-19.

Studija, objavljena u časopisu Vaccine, vođena je timom multispecijalističkih istraživača na čelu s dr Anom Blasko, kardiologom iz bolnice Universitario Puerta de Hierro-Majadahonda u Madridu, Španija.

Studija je sprovedena u jednom centru, obuhvatajući period od 1. marta 2020. do 1. marta 2023. godine. Cilj je bio istražiti vezu između težine srčanih udara i prethodne vakcinacije protiv COVID-19 kod pacijenata koji su pretrpeli akutni infarkt miokarda tipa 1 (MI). Ova studija dolazi u trenutku kada broj smrtnih slučajeva usled srčane insuficijencije nastavlja da raste među vakcinisanim osobama, čak i dugo nakon primanja vakcina.

 

 

Istraživači su otkrili da ljudi zaraženi COVID-om 19 nakon vakcinacije imaju znatno veći rizik od teških srčanih udara. Studija je pokazala direktnu vezu između vakcinacije i povećanog rizika od teške srčane insuficijencije i kardiogenog šoka kod pacijenata sa infarktom miokarda sa elevacijom ST segmenta (STEMI).

 Poznati Kardiolog upozorava: TEŠKI SRČANI UDARI rastu među vakcinisanima protiv COVID-a

 

Prema nalazima studije, 53% pacijenata primilo je jednu ili više doza mRNA vakcine protiv COVID-19. Istraživači su primetili da vakcinacija može izazvati pojačani serološki odgovor, što je ironično, jer je taj odgovor osmišljen da pruži zaštitu od patogena.

 

 

Od ukupno 949 pacijenata obuhvaćenih studijom, njih 92 (9,7%) je doživelo veliki neželjeni srčani događaj (MACE) u roku od šest meseci nakon prve procene. Na kraju tog perioda, 50 pacijenata je preminulo zbog srčane insuficijencije, a kod 11% pacijenata dijagnostikovana je teška srčana insuficijencija ili kardiogeni šok (Killip III-IV).

Killip III-IV označava ozbiljne faze srčane insuficijencije koje zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju. Pacijenti u fazi III doživljavaju značajnu srčanu insuficijenciju, dok faza IV (kardiogeni šok) predstavlja stanje opasno po život koje zahteva agresivan tretman poput inotropne podrške ili mehaničke pomoći cirkulaciji.

Zaključci studije sugerišu da kombinacija vakcinacije i prirodne infekcije SARS-CoV-2 može povećati rizik od razvoja teške srčane insuficijencije kod pacijenata sa STEMI. Pacijenti koji su se zarazili nakon vakcinacije imali su preko 50% veći rizik od smrti ili srčane insuficijencije u poređenju sa nevakcinisanim osobama koje su takođe bile zaražene. Ovi rezultati ostali su nepromenjeni čak i nakon prilagođavanja faktora rizika poput pušenja, krvnog pritiska i starosti.

 

 

Studija može objasniti zašto stope smrtnosti ostaju visoke u zemljama sa visokom stopom vakcinacije, iako se očekivalo da će smrtnost opasti nakon završetka pandemije. Srčani udari ostaju glavni uzrok smrti u mnogim razvijenim zemljama, a čak i blagi porast njihove učestalosti može značajno povećati ukupnu smrtnost.

Studija:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X24009873?via%3Dihub

 

PREVOD STUDIJE:

Povezanost imunoserologije SARS-CoV-2 i statusa vakcinacije s težinom i ishodom infarkta miokarda

a
Cardiology Department, Hospital Universitario Puerta de Hierro-Majadahonda, Madrid, Spain
b
Research Ethics Committee, Instituto de Investigación Puerta de Hierro-Segovia de Arana, Madrid, Spain
c
Biostatistics Unit, Instituto de Investigación Puerta de Hierro-Segovia de Arana, Madrid, Spain
d
Center for Biomedical Research in Epidemiology and Public Health Network (CIBERESP), Madrid, Spain
e
Immunology Department, Hospital Universitario Puerta de Hierro-Majadahonda, Madrid, Spain
f
Microbiology Department, Serology Section, Hospital Universitario Puerta de Hierro-Majadahonda, Madrid, Spain
g
Intensive Care Unit, Hospital Universitario Puerta de Hierro-Majadahonda, Madrid, Spain

 

 

Primljeno 4. maja 2024., revidirano 27. avgusta 2024., prihvaćeno 28. avgusta 2024., 
dostupno na mreži 7. septembra 2024., verzija zapisa 10. septembra 2024.

 

Sažetak
Pozadina: Pandemija COVID-19 negativno je utjecala na ozbiljnost i prognozu pacijenata s akutnim infarktom miokarda (MI) uzrokovanim aterotrombozom (tip 1 MI). Učinak, ako ga ima, cijepljenja protiv COVID-19 i prirodnog serološkog imuniteta na SARS-CoV-2 u ovih pacijenata nije jasan. Naš cilj bio je analizirati povezanost između ozbiljnosti i ishoda pacijenata s tipom 1 MI te njihovog prethodnog cijepljenja protiv SARS-CoV-2 i serološkog statusa.

Metode: Provedena je retrospektivna kohortna studija u jednom centru između 1. ožujka 2020. i 1. ožujka 2023. Kliničke informacije i podaci o praćenju prikupljeni su iz medicinskih zapisa i od pacijenata. Ukupna antitijela (IgM, IgA, IgG) na nukleokapsidne (N) antigene mjerena su pomoću ECLIA (elektrokemiluminiscencijski imunotest) kako bi se testirao imunološki odgovor na prirodnu infekciju. Ako su bila pozitivna, IgM i IgG antitijela na spike (S) površinske antigene mjerena su CLIA metodom kako bi se testirao imunološki odgovor na cjepivo ili prirodnu infekciju. Provedena je multivarijabilna logistička regresijska analiza, prilagođena za dob, spol, hipertenziju, dijabetes i dislipidemiju.

Rezultati: Ukupni uzorak činilo je 949 pacijenata, 656 s MI sa ST-elevacijom (STEMI) i 293 s MI bez ST-elevacije (NSTEMI). Prosječna dob bila je 64 (SD 13) godine, 80 % muškaraca. Status cijepljenja prije prijema bio je: ≥ 1 doza, 53 % pacijenata; potpuno cijepljenje, 49 %; prva doza boostera, 25 %. Većina (84 %) primijenjenih cjepiva bila su bazirana na mRNA tehnologiji. Šest mjeseci nakon MI, 92 (9,7 %) pacijenata imalo je veliki kardiovaskularni događaj (MACE), a 50 ih je umrlo; 11 % pacijenata imalo je tešku srčanu insuficijenciju ili kardiogeni šok (Killip III-IV) nakon STEMI-ja. Cijepljeni pacijenti sa STEMI-jem i pozitivnom serologijom (Pos/Vax skupina) imali su veći rizik od Killip III-IV prilikom prijema: OR 2,63 (1,27–5,44), p = 0,010. Titri S-specifičnih IgG antitijela na SARS-CoV-2 bili su najviši u ovoj skupini (medijan > 2080 AU/mL, [IQR 1560- >2080] naspram 91 [32–198] u necijepljenoj skupini). U cjelokupnom uzorku nije zabilježena veća incidencija MACE-a unutar šest mjeseci (OR 1,89 [0,98–3,61], p = 0,055).

Zaključci: Kombinacija cijepljenja i prirodne SARS-CoV-2 infekcije bila je povezana s razvojem teške srčane insuficijencije i kardiogenog šoka kod pacijenata sa STEMI-jem, što je moguće povezano s pojačanim serološkim odgovorom.

 

 

1. Uvod
Pacijenti s infarktom miokarda (MI) koji su primljeni tijekom pandemije COVID-19 imali su višu stopu kardiogenog šoka i višu učestalost životno ugrožavajućih ventrikularnih aritmija nakon uspješne revaskularizacije arterije u usporedbi s onima primljenima prije pandemije [[1], [2], [3]]. Također je prijavljen povećani rizik od akutnog infarkta miokarda, ne samo tijekom akutne faze bolesti COVID-19 [[4], [5]], već i kao kasna komplikacija nakon oporavka, čak i kod onih koji nisu zahtijevali hospitalizaciju [[6]].

Uz to, nekoliko studija povezalo je infarkt miokarda s cijepljenjem protiv COVID-19, no uzročno-posljedična veza nije potvrđena, te nije dokazana konačna povezanost [[7], [8]]. Sveukupno, povećani rizik od ozbiljnih hematoloških i vaskularnih događaja nakon infekcije SARS-CoV-2 bio je značajno viši i trajniji nego nakon cijepljenja [[7]].

Tijekom tijeka infekcije SARS-CoV-2, serološke tehnike detektiraju ukupna antitijela (IgM i IgG) sa sve većom osjetljivošću, koja premašuje 90 % do druge sedmice nakon početka simptoma [[10], [11], [12], [13], [14]]. Kod osoba koje se oporave od COVID-19, humoralni odgovor ostaje relativno stabilan tijekom 6–12 mjeseci nakon infekcije [[9], [15]], iako se sposobnost detekcije antitijela može značajno smanjiti tijekom vremena kod osoba bez simptoma ili s blagim simptomima [[16]]. Pokazalo se da cijepljenje povećava sve komponente humoralnog odgovora [[9]].

Jedna studija ispitala je učinak statusa cijepljenja na prognozu pacijenata s akutnim koronarnim sindromom i nije našla povezanost [[17]]. Cilj ove studije bio je analizirati povezanost statusa cijepljenja protiv COVID-19 s težinom i ishodom pacijenata s infarktom miokarda uzrokovanog akutnom aterotrombotskom bolešću koronarnih arterija (tip 1 MI) u skladu s njihovim serološkim statusom prilikom prijema.

2. Metode
2.1. Pacijenti
Provedena je retrospektivna kohortna studija u jednom centru u tercijarnoj bolnici u Madridu između 1. ožujka 2020. i 1. ožujka 2023. kako bi se istražila povezanost asimptomatske infekcije SARS-CoV-2 s akutnim koronarnim sindromom. Pacijenti primljeni s tipom 1 MI od 1. ožujka 2020. zamoljeni su da doniraju uzorak seruma za serološku analizu infekcije SARS-CoV-2 te da budu kontaktirani telefonom za praćenje, ako nisu praćeni u našem centru. U 2022., godinu dana nakon početka kampanje cijepljenja, postavljeni su ciljevi studije. Konačni datum regrutacije bio je 1. ožujka 2023. za pacijente sa STEMI-jem i 18. kolovoza 2022. za pacijente s NSTEMI-jem. Studija je odobrena od strane Etičkog odbora naše ustanove (ID projekta 159.20), a svi sudionici potpisali su obrazac informiranog pristanka.

STEMI je definiran kao elevacija ST-segmenta >0,2 mV u 2 ili više susjednih prsnih odvoda, >0,1 mV u 2 ili više ekstremitetnih odvoda, ili novi lijevi blok grane snopa na EKG-u, u kombinaciji sa simptomima miokardijalne ishemije i razinama troponina I >99. percentila. NSTEMI je dijagnosticiran kod pacijenata s akutnim koronarnim sindromom i povišenjem troponina, ali bez promjena na EKG-u koje bi odgovarale STEMI-ju. Dijabetes melitus definiran je prethodnom dijagnozom ili nasumičnim vrijednostima glukoze u plazmi >200 mg/dL pri prijemu. Hipertenzija i dislipidemija definirane su aktivnim medicinskim liječenjem pri prijemu ili prethodnom dijagnozom. Prethodna ishemijska bolest srca utvrđena je poviješću infarkta miokarda (MI), PCI-a ili koronarne arterijske premosnice.

Epidemiološki, klinički i angiografski podaci prikupljeni su iz elektroničkih medicinskih zapisa i koronarnih angiograma. Status cijepljenja dobiven je iz elektroničkog medicinskog kartona ili, u slučaju pacijenata izvan Zajednice Madrida, iz elektroničkog certifikata. Nakon otpusta iz bolnice, pacijenti su rutinski praćeni u kardiološkoj ambulanti ili putem prethodno dogovorenog telefonskog intervjua.

2.2. Serološko testiranje na SARS-CoV-2
Uzorkovanje krvi provedeno je venepunkcijom pri prijemu nakon koronarne angiografije. Nakon prikupljanja, uzorci su centrifugirani pri 3500 okretaja u minuti tijekom 5 minuta, a serum je izdvojen za analizu.

Ukupna antitijela (IgM, IgA, IgG) na nukleokapsidne (N) antigene mjerena su elektrokemiluminiscencijskom imunotestom (ECLIA) [Elecsys Anti-SARS-CoV-2 (ROCHE)] kao test imunološkog odgovora na prirodnu infekciju. Kod pacijenata koji su testirani pozitivno, IgM i IgG antitijela na spikularne (S) površinske antigene mjerena su kemiluminiscencijskim imunotestovima (CLIA) [LIAISON SARS-CoV-2 IgM test; LIAISON SARS-CoV-2 Trimerics IgG test, DIASORIN] kao dokaz imunološkog odgovora na cjepivo ili prirodnu infekciju. Kod pozitivnih slučajeva, razine IgG antitijela kvantificirane su s rasponom detekcije od 13,0–2080 AU/mL.

2.3. Statistička analiza
Deskriptivna analiza provedena je korištenjem srednje vrijednosti i standardne devijacije ili medijana i 25. i 75. percentila, prema potrebi. Kategorijske varijable opisane su korištenjem apsolutnih i relativnih frekvencija. Kombinirani krajnji ishod velikih neželjenih kardiovaskularnih događaja (MACE) definiran je kao prisutnost barem jednog od sljedećih: smrt, ponovni infarkt, hitna revaskularizacija i hospitalizacija zbog srčanog zatajenja.

Najprije smo postavili hipotezu o linearnoj povezanosti između vremena proteklog od datuma cijepljenja do pojave MI i pojave MACE-a unutar 6 mjeseci nakon MI. Proveli smo jednovarijabilnu analizu s MACE-om na 6 mjeseci kao zavisnom varijablom i vremenom od posljednjeg cijepljenja (s 3 kategorije: Bez cijepljenja, posljednje cijepljenje ≤30 dana prije MI, i > 30 dana prije MI) kao nezavisnom varijablom. Ako linearna povezanost nije bila prisutna, isključili bismo vrijeme od cijepljenja do MI i razmatrali samo cijepljenje ili necijepljenje.

Multivarijabilna analiza provedena je za dva ishoda: MACE na 6 mjeseci kod pacijenata s tipom 1 MI i tešku srčanu insuficijenciju (HF)/kardiogeni šok (Killip III-IV) nakon STEMI-ja.

 

Kako bismo procijenili povezanost serologije i statusa cijepljenja protiv SARS-CoV-2 s MACE-om (veliki neželjeni kardiovaskularni događaji) u roku od 6 mjeseci, prvo smo proveli neizmijenjenu logističku regresijsku analizu, a zatim smo prilagodili model za potencijalne ometajuće čimbenike, tj. varijable povezane s ishodom i izloženošću, ali koje nisu posljedica serologije ili statusa cijepljenja protiv SARS-CoV-2. Potencijalni ometajući čimbenici prilagođeni su prema statističkim i kliničkim kriterijima. Veličina učinka procijenjena je pomoću omjera šansi (OR) i pripadajućeg 95 % intervala pouzdanosti (95 % CI). Isti pristup korišten je za ishod teške srčane insuficijencije (HF)/kardiogenog šoka nakon STEMI-ja. Na kraju je provedena osjetljivost analize isključivanjem pacijenata s COVID-19 simptomima pri prijemu.

Razina značajnosti postavljena je na 0,05. Za statističku analizu korišten je softver Stata v18.

3. Rezultati
Dijagram toka pacijenata prikazan je na Slika 1. U studiju je uključeno ukupno 949 pacijenata, od čega 656 sa STEMI-jem i 293 s NSTEMI-jem. Prosječna dob pacijenata bila je 64 godine (SD 13 godina), a 80 % pacijenata bili su muškarci.

Fig. 1

 

Slika 1. Dijagram toka pacijenata.

Skraćenice:
MI – infarkt miokarda.

Analiza osjetljivosti provedena je isključivanjem pacijenata sa simptomima COVID-19 prilikom prijema.

Medijan praćenja iznosio je 20,4 mjeseca (95 % CI 19,3–21,1). Proporcija pacijenata s MACE-om (veliki neželjeni kardiovaskularni događaji) nakon infarkta miokarda (MI) iznosila je 9,7 % (n = 92) u razdoblju od 6 mjeseci. Stopa smrtnosti na 6 mjeseci iznosila je 5,3 % (n = 50), pri čemu je 39 (78 %) smrti bilo povezano sa srčanim uzrocima, 9 (18 %) s ne-srčanim uzrocima, a 2 (4 %) uzroka smrti su bila nepoznata. Kod pacijenata sa STEMI-jem, Killip klasifikacija pri prijemu bila je: I. stupanj u 77,6 % (n = 517); II. stupanj u 11,3 % (n = 75); III. stupanj u 2,3 % (n = 15); i IV. stupanj u 8,9 % (n = 59).

Osnovne karakteristike pacijenata, status cijepljenja i serološki nalazi za SARS-CoV-2 pri prijemu prikazani su u Tablici 1. Gotovo 53 % pacijenata primilo je barem jednu dozu cjepiva prije prijema; 49 % je dovršilo početni raspored cijepljenja (2 doze ili 1 doza cjepiva JNJ-78436735); četvrtina pacijenata primila je prvu dopunsku dozu, a samo 2 % je primilo drugu dopunsku dozu. Većina (84 %) primljenih cjepiva bila su mRNA vrste: BNT162b2, 820 cijepljenja (68 %) ili mRNA-1273, 188 (16 %). Ostatak (16 %) bile su cjepiva s virusnim vektorima koji se ne repliciraju. Vrsta primljenog cjepiva nije se mogla utvrditi kod samo 2 pacijenta (0,2 %) (Tablica 2). Medijan vremena od posljednje doze cjepiva do infarkta miokarda iznosio je 142 dana (IQR 56–235); taj interval bio je kraći kod pacijenata s NSTEMI-jem (97 [42–167]) nego kod onih sa STEMI-jem (158 [76–282]) (Tablica 1).

 

Table 1. Baseline characteristics of patients.

Empty Cell Total
(n = 949)
STEMI
(n = 656)
NSTEMI
(n = 293)
Epidemiological and clinical features
Age, mean (SD), years 64.4 (13.0) 63.0 (13.1) 67.7 (12.1)
Male, no. (%) 759 (80.0) 514 (78.4) 245 (83.6)
BMI, median (IQR) 27.1 (24.5–29.6) 27.0 (24.3–29.4) 27.6 (24.8–29.8)
Hypertension, no. (%) 486 (51.2) 308 (47.0) 178 (60.8)
Smoking status, no. (%)a
 Current smoker 358 (37.7) 280 (42.7) 78 (26.6)
 Former smoker 271 (28.6) 161 (24.5) 110 (37.5)
 Nonsmoker 320 (33.7) 215 (32.8) 105 (35.8)
Dyslipidemia, no. (%) 463 (48.8) 308 (47.0) 155 (52,9)
Diabetes, no. (%) 216 (22.8) 127 (19.4) 89 (30.4)
Ischemic heart disease, no. (%) 194 (20.4) 97 (14.8) 97 (33.1)
Chronic autoimmune disease, no. (%) 59 (6.2) 36 (5.5) 23 (7.9)
Chronic immunological treatment, no. (%) 37 (3.9) 30 (4.6) 7 (2.4)
Cancer history, no. (%) 86 (9.1) 45 (6.9) 41 (14)
Current cancer therapy, no. (%) 16 (1.7) 10 (1.5) 6 (2.1)
Killip status III or IV, no. (%) n/a 71 (10.8) n/a
SARS-CoV2 vaccination ≥ 1 dose 501 (52.8) 360 (54.9) 141 (48.1)
Time from last vaccine dose to MI (days), median (IQR) 142 (56–235) 158 (76–282) 97 (42–167)
Angiography
Time symptom-balloon (min), median (IQR) N/A 195 (141–316) N/A
Culprit vessel, no. (%)
 RCA 300 (32.3) 240 (36.7) 60 (20.5)
 LAD 418 (44.1) 290 (44.3) 128 (43.7)
 Cx 175 (18.9) 110 (16.9) 65 (22.2)
 LMCA 35 (3.7) 13 (2.1) 22 (7.5)
 Undefined n/a 0 18 (6.1)
Arterial segment, proximal, no. (%) 345 (36.4) 250 (38.1) 95 (32.4)
Infarction due to stent thrombosis, no. (%) 43 (4.5) 38 (5.8) 5 (1.7)
Coronary vessels w. severe disease, >1, no. (%) 352 (37.1) 210 (32.0) 142 (48.5)
TIMI flow after PCI II or III, no. (%)b 884 (93.2) 629 (95.9) 255 (87.0)
LVEF at hospital discharge
LVEF <35 %, no. (%) 53 (5.6) 44 (6.7) 9 (3.1)
LVEF 35–50 %, no. (%) 244 (25.8) 191 (29.1) 53 (18.1)
LVEF ≥50 %, no. (%) 649 (68.6) 419 (64.1) 230 (78.8)
Laboratory values on admission
Leukocyte count, median (IQR), cells/ μL 10.67 (8.51–13.8) 11.61 (9.30–14.44) 9.14 (7.32–11.44)
Hemoglobin, median (IQR), g/dL 14.9 (13.4–16.0) 14.9 (13.4–16.0) 15.0 (13.6–16.0)
Platelet count, median (IQR), cells x103/μL 230 (188–276) 230 (188–279) 228 (186–267)
Total cholesterol, median (IQR), mmol/L 165 (135–197) 169 (138–198) 154 (129–195)
LDL-cholesterol, median (IQR), mmol/L 69 (70–125) 99 (75–126) 86 (63–119)
Glucose on admission, median (IQR), mmol/L 129 (107–163) 137 (114–172) 112 (98–141)
Laboratory values on admission
Peak hs-cTnI, median (IQR) 34,500 (6,774–110,000) 66,369 (25,479–154,580) 2,584 (635–14,695)
GFR (CKD-EPI), median (IQR), ml/min/1.73 m2 72.9 (51.9–91.6) 75.8 (53.0–93.0) 66.5 (48.1–88.7)
Serological testing for SARS CoV2, no. (%)c n = 844 n = 589 n = 255
IgM+ to SARS CoV2 37 (4.4) 22 (3.8) 15 (5.9)
IgG+ to SARS CoV2 219 (28.2) 162 (27.5) 57 (24.0)
IgM and IgG+ to SARS CoV2 35 (4.5) 20 (3.7) 15 (5.9)

 

Skraćenice:

  • BMI – indeks tjelesne mase
  • Cx – cirkumfleksna koronarna arterija
  • hs-cTnI – visoko osjetljivi troponin I
  • GFR (CKD-EPI) – stopa glomerularne filtracije (Kolaboracija za epidemiologiju kronične bolesti bubrega)
  • IQR – interkvartilni raspon
  • LAD – lijeva prednja silazna arterija
  • LDL – lipoprotein niske gustoće
  • LMCA – lijeva glavna koronarna arterija
  • LVEF – frakcija izbacivanja lijeve klijetke
  • n/a – neprimjenjivo
  • NSTEMI – infarkt miokarda bez elevacije ST-segmenta
  • PCI – perkutana koronarna intervencija
  • RCA – desna koronarna arterija
  • SD – standardna devijacija
  • STEMI – infarkt miokarda s elevacijom ST-segmenta
  • TIMI – protok krvi u infarktnom miokardu prema TIMI skali.

Napomene:

  • a: “Ne-pušač” odnosi se na osobe koje nikada nisu pušile i bivše pušače duže od jednog mjeseca. “Pušač” se odnosi na trenutne pušače ili bivše pušače koji su prestali prije manje od mjesec dana.
  • b: TIMI ocjena protoka: 0 – bez perfuzije; I – penetracija bez perfuzije; II – djelomična perfuzija; III – potpuna perfuzija.
  • c: Specifična antitijela za nukleokapsid mjere se metodom ECLIA (elektrokemiluminiscencija). Serološke skupine nisu međusobno isključive.

 

 

Table 2. SARS CoV-2 immunization and pre-admission doses.

SARS CoV-2 vaccine Patients, no. (%) (n = 501)
Number of doses
1st 2nd 3rd 4th
BNT162b2a 334 (66.7) 316 (67.8) 148 (63.0) 22 (95.7)
mRNA-1273b 49 (9.8) 53 (11.4) 85 (36.2) 1 (4.3)
AZD1222c 94 (18.7) 75 (16.1) 2 (0.8) 0
JNJ-78436735d 22 (4.4)
Unknown 2 (0.4) 0 0 0
Total 501 466 235 23

 

Skraćenice:

  • NSTEMI – infarkt miokarda bez elevacije ST-segmenta
  • STEMI – infarkt miokarda s elevacijom ST-segmenta

Vrste cjepiva protiv SARS-CoV-2 (Razvijatelj):

  • a mRNA (Pfizer/BioNTech)
  • b mRNA (Moderna)
  • c Virusni vektor koji se ne replicira (Oxford/AstraZeneca)
  • d Virusni vektor koji se ne replicira (Johnson&Johnson)

⁎ 22 pacijenta koji su primili JNJ-78436735 su uključeni, budući da je imunizacija ovim cjepivom zahtijevala samo jednu dozu.

U univarijantnoj logističkoj regresijskoj analizi pronađena je povezanost između pojave MACE-a (velikih neželjenih srčanih događaja) 6 mjeseci nakon infarkta miokarda i cijepljenja protiv SARS-CoV-2 prije infarkta (posljednja doza cjepiva ≤30 dana prije infarkta: OR 2.09 [1.01–4.33], p = 0.048; >30 dana prije infarkta: OR 1.57 [0.99–2.5], p = 0.057). Na temelju tih rezultata, iz analize smo isključili vremenski period između posljednje doze cjepiva i infarkta te se fokusirali na to je li pacijent primio cjepivo ili ne. Nije pronađena značajna povezanost između MACE-a u razdoblju od 6 mjeseci i pozitivnih SARS-CoV-2 antitijela na N-antigene (OR 1.44 [0.88–2.35]). Osnovne karakteristike i serologija pacijenata prema statusu cijepljenja prikazani su u Tablici 3.

 

Table 3. Patient characteristics by SARS CoV-2 vaccination status.

Empty Cell Patients, no (%), n = 949* p-value
Empty Cell Vaccination ≥ 1 dose
Empty Cell No (n = 447) Yes (n = 498)
Patient baseline characteristics
Age, mean (SD), years 63.2 (12.5) 65.6 (13.5) 0.005
Male, no. (%) 368 (82.3) 387 (77.7) 0.077
BMI, median (IQR) 27.1 (24.6–29.7) 27.1 (24.4–29.6) 0.480
Hypertension, no. (%) 218 (48.8) 266 (53.4) 0.154
Smoking status, no. (%)a 0.015
 Current smoker 185 (41.6) 170 (35.0)
 Former smoker 134 (30.1) 136 (28.0)
 Nonsmoker 126 (28.3) 180 (37.0)
Dyslipidemia, no. (%) 204 (45.6) 258 (51.8) 0.058
Diabetes, no. (%) 95 (21.3) 71 (22.9) 0.298
IHD, no. (%) 94 (21.0) 100 (20.1) 0.718
SARS CoV-2 serological test, no. (%)b n = 358 n = 476
 IgM (+) 19 (5.3) 18 (3.8) 0.290
 IgG (+) 49 (16.4) 167 (35.1) <0.001
 IgM and IgG (+) 17 (5.7) 18 (3.8) 0.206

 

Skraćenice:

  • BMI – indeks tjelesne mase
  • IHD – ishemijska bolest srca
  • IQR – interkvartilni raspon
  • SD – standardna devijacija

* Status cijepljenja nepoznat za 2 pacijenta.

a

  • Ne-pušač se odnosi na osobe koje nikada nisu pušile i bivše pušače dulje od 1 mjeseca.
  • Pušač se odnosi na trenutne pušače ili bivše pušače kraće od mjesec dana.

b

  • Protutijela specifična za nukleokapsid mjerena su ECLIA metodom (imunoesej zasnovan na elektrokemiluminiscenciji).

Kod pacijenata sa STEMI-jem, univarijantna analiza pokazala je povezanost između pojave teškog zatajenja srca ili kardiogenog šoka (Killip III-IV) prilikom prijema i cijepljenja protiv SARS CoV-2 prije infarkta miokarda (OR 1.78, 95 %CI 1.06–2.99). Killip III-IV bio je prisutan kod 7.9 % necijepljenih pacijenata u usporedbi s 13.7 % onih cijepljenih unutar 30 dana prije infarkta i 13.3 % onih cijepljenih više od 30 dana prije prijema (p = 0.085). Ova povezanost bila je najizraženija kod mlađih pacijenata (<65 godina): 4.8 % necijepljenih, 14.3 % onih cijepljenih ≤30 dana prije prijema, i 11.8 % onih cijepljenih >30 dana prije STEMI-ja (p = 0.034). Primijećen je veći udio pacijenata s Killip III/IV koji su primili barem jedno cjepivo s virusnim vektorom koji se ne replicira (Oxford/AstraZeneca, J&J) (16.9 %) u usporedbi s onima koji su primili samo cjepiva temeljena na mRNA (12.5 %) (Killip III/IV kod necijepljenih 7.95 %, cjepivo s virusnim vektorom 16.87 %, cjepivo bez virusnog vektora 12.50 %, p-vrijednost = 0.040).

Kod pacijenata sa STEMI-jem, univarijantna analiza također je pokazala povezanost između Killip III-IV i pozitivnog testiranja na antitijela SARS CoV-2 na N-antigene (OR 1.93, 95 %CI 1.12–3.30). Killip III-IV prilikom prijema bio je prisutan kod 8.6 % pacijenata bez N-specifičnih antitijela i kod 15.3 % pacijenata s pozitivnom serologijom (p = 0.016). Ispitana je interakcija između cijepljenja i serologije, ali je isključena.

Budući da nisu pronađene relevantne razlike u univarijantnoj analizi u vezi s vremenom cijepljenja (≤ ili > 30 dana prije infarkta miokarda), za multivarijantnu analizu stvorene su četiri skupine prema serološkom i statusu cijepljenja. Epidemiološke i kliničke karakteristike pacijenata u ove četiri podskupine prikazane su u Tablici 4.

 

Table 4. Patient characteristics by SARS CoV-2 serological testing and vaccination status.

Empty Cell Patients, no (%), n = 834

p-value

Empty Cell SARS CoV2 serological testing/ Vaccination ≥1 dose
Empty Cell Neg./No vax (n = 302) Neg./Vax (n = 310) Pos./No vax (n = 56) Pos./Vax (n = 166)
Baseline characteristics
Age, mean (SD), years 62.6 (12.2) 66.6 (12.9) 65.2 (13.4) 62.8 (13.8) <0.001
Male, no. (%) 247 (81.8) 240 (77.4) 47 (83.0) 131 (78.9) 0.496
BMI, median (IQR) 27.2 (24.6–30.1) 26.7 (24.2–29.4) 26.5 (24.0–29.1) 27.7 (25.2–30.4) 0.022
Hypertension, no. (%) 143 (47.3) 177 (57.3) 26 (46.4) 76 (45.5) 0.030
Smoking status, no. (%)a <0.001
 Current smoker 142 (47.2) 105 (34.9) 13 (23.6) 60 (36.8)
 Former smoker 84 (27.9) 82 (27.2) 26 (47.3) 47 (28.8)
 Nonsmoker 75 (24.9) 114 (37.9) 16 (29.1) 56 (34.4)
Dyslipidemia, no. (%) 140 (46.4) 158 (51.0) 25 (44.6) 90 (54.2) 0.308
Diabetes, no. (%) 70 (23.2) 71 (22.9) 12 (21.4) 44 (26.5) 0.714
IHD, no. (%) 57 (18.9) 63 (20.3) 11 (19.6) 31 (18.7) 0.956
SARS CoV-2 serology
 IgM (+), no. (%)b 19 (33.9) 18 (10.8) <0.001
 IgG (+), no. (%)b 49 (87.5) 166 (100) <0.001
 IgM and IgG (+), no. (%)b 17 (30.4) 18 (10.8) <0.001
 IgG level, median (IQR), UA/mlc 66 (20–182) >2080 (1560- > 2081)

 

Skraćenice:

  • BMI – indeks tjelesne mase
  • IHD – ishemijska bolest srca
  • IQR – interkvartilni raspon
  • SD – standardna devijacija

a

  • Ne-pušač se odnosi na osobe koje nikada nisu pušile i bivše pušače dulje od 1 mjeseca.
  • Pušač se odnosi na trenutne pušače ili bivše pušače kraće od mjesec dana.

b

  • Protutijela specifična za nukleokapsid mjerena su ECLIA metodom (imunoesej zasnovan na elektrokemiluminiscenciji).

c

  • Protutijela specifična za spikularne antigene mjerena su CLIA metodom (imunoesej zasnovan na kemiluminiscenciji).

Razina IgG protutijela protiv S antigena bila je značajno viša (p < 0.001) kod cijepljenih pacijenata (medijan > 2080 UA/ml, IQR 1560–>2080) nego kod necijepljenih pacijenata (66 UA/ml, IQR 20–182) u ukupnom uzorku, kao i kod pacijenata sa STEMI-jem sličnih razina (Slika 2). Postotak pacijenata s pozitivnim protutijelima prema vrsti cjepiva primljenog kao posljednja doza prije prijema bio je sljedeći: 37 % (37/99) za mRNA-1273, 36 % (116/324) za BNT162b2, 32 % (13/41) za AZD1222, i 25 % (3/12) za JNJ-78436735.

 

Fig. 2

 

Slika 2. Usporedba razina IgG antitijela na spikularne (S) antigene SARS-CoV-2 kod prethodno cijepljenih i necijepljenih pacijenata sa STEMI-jem.

Skraćenice:

  • IgG – imunoglobulin G
  • NSTEMI – infarkt miokarda bez ST-elevacije
  • Neg – negativni serološki rezultati za SARS-CoV-2
  • Pos – pozitivni serološki rezultati za SARS-CoV-2
  • STEMI – infarkt miokarda sa ST-elevacijom
  • Vax – cijepljenje

Neprilagođena analiza pokazala je povezanost između pozitivnih rezultata testiranja na antitijela specifična za nukleokapsid (N) SARS-CoV-2 kod cijepljenih pacijenata (skupina Pos/Vax) i pojave velikih srčanih događaja unutar 6 mjeseci (OR 1,92 [1,01–3,63], p = 0,045). Nakon prilagodbe za dob, spol, hipertenziju, dijabetes i dislipidemiju, veličina efekta ostala je slična, ali statistička povezanost više nije bila prisutna (OR 1,89 [0,98–3,61], p = 0,055) (Tablica 5).

 

Table 5. Association between serology/vaccination status and 6-month MACE after type 1 MI.

Empty Cell Univariate
analysis
OR (95 % CI)
p-value Multivariable
analysis
OR (95 % CI)
p-value Sensitivity analysis⁎⁎
OR (95 % CI)
p-value
SARS CoV-2 serology /vaccine
 Neg./No vax Ref.cat.
 Neg./Vax .54 (0.87–2.74) 0.141 1.39 (0.77–2.50) 0.269 1.40 (0.78–2.52) 0.261
 Pos./No vax 1.31 (0.47–3.62) 0.607 1.22 (0.43–3.42) 0.709 0.53 (0.12–2.36) 0.403
 Pos./Vax 1.92 (1.01–3.63) 0.045 1.90 (0.99–3.63) 0.052 1.89 (0.98–3.61) 0.055
Patient baseline characteristics
Age 1.04 (1.02–1.06) <0.001
Gender (female) 1.56 (0.96–2.55) 0.074
BMI 0.98 (0.93–1.03) 0.468
Hypertension 1.47 (0.95–2.28) 0.083
Smoking status
 Current smoker 0.77 (0.47–1.25) 0.288
 Former smoker 0.61 (0.35–1.07) 0.086
Dyslipidemia 1.05 (0.68–1.62) 0.815
Diabetes 2.06 (1.30–3.25) 0.002
Previous IHD 1.42 (0.87–2.34) 0.161

 

nastavak studije na linku ispod:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X24009873?via%3Dihub

NultaTačka

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »